V Nepálu přes 5000 mrtvých, záchranné práce komplikuje déšť a sesuvy

Káthmándú – Přes 5000 mrtvých a další tisíce zraněných si vyžádalo zemětřesení v Nepálu. Téměř stovka lidí zahynula v sousedních zemích. Nepálská vláda odhaduje, že počet mrtvých dosáhne až 10 tisíc. Češi mezi nimi zřejmě nejsou. Nepálský premiér vyhlásil třídenní státní smutek. Katastrofa podle OSN postihla osm milionů obyvatel 29milionového Nepálu. Úřady už přistoupily k hromadným kremacím obětí, aby zabránily šíření nemocí. Nyní v zemi prší a panují obavy z dalších sesuvů půdy. Po jednom z nich se pohřešuje 250 lidí.

  • Otřesy o síle 7,8 stupně se staly největší katastrofou v Nepálu od roku 1934, kdy tam při zemětřesení zahynulo zhruba 8500 lidí. Na pomoc bylo nasazeno 90 procent ze 100 000 vojáků nepálské armády.
  • Kromě mrtvých v metropoli Káthmándú a okolí zahynulo navíc při sesuvu laviny na Mount Everestu nejméně 18 lidí, kteří nejsou zahrnuti do nepálské bilance obětí zveřejněné místní policií.
  • Počet Čechů, s nimiž se ministerstvu zahraničí ještě nepodařilo v Nepálu navázat spojení, se snížil na čtyři. Několik Čechů dnes opustilo Káthmándú.
  • Nepálské úřady zároveň oznámily, že se po sesuvu bahna v horách v provincii
    Rasuwa pohřešuje 250 lidí. Rasuwa je oblíbenou turistickou destinací severně od
    metropole Káthmándú. Mezi pohřešovanými mohou být i zahraniční turisté.

Záchranáři se pokoušejí dostat k oblastem odříznutým od světa, které byly nejblíže k ohnisku zemětřesení. Obětem zemětřesení v Nepálu míří na pomoc zdravotnické a záchranářské týmy z celého světa, včetně České republiky. „Gró záchranných prací komplikuje déšť. Jsou tu prudké přeháňky. Materiál na ulicích a v terénu může být splachován, což bude působit problémy. V Káthmándú bude spíš dusno, v horských údolích budou teploty klesat hluboko pod deset stupňů, a tam je riziko podchlazení,“ okomentoval situaci meteorolog Michal Žák.

Tisíce lidí zemětřesení připravilo o domy úplně nebo jsou poničené a obyvatelé se do nich bojí vrátit. Taková je situace v hlavním městě Káthmándú, ale i v dalších zasažených oblastech Nepálu. Nemocnice jsou přeplněné, chybí voda a jídlo. Hněv Nepálců se obrací směrem k vládě, která podle řady z nich dělá málo. Úřady přiznaly, že na takovou katastrofu připravené nebyly.

  • Pema, těhotná obyvatelka Tibetu: „Dívala jsem se s mým dítětem na televizi. Najednou se všechno začalo třást, začala jsem rychle utíkat.“
  • Phurbu, obyvatel Tibetu: „Můj dům to svalilo okamžitě. V sekundě jsme ztratili úplně všechno. Potom přišli vojáci a zachránili nás.“

Předseda nepálské vlády Sušil Koirála rovněž vyzval k urychlení záchranných prací a vyzval svět k poskytnutí stanů a léků pro přeživší. „Mnoho lidí přespává pod širým nebem, protože jejich domovy byly zničeny nebo by nemusely vydržet následné otřesy, které zemi postihují,“ řekl Koirála, který byl v době zemětřesení v zahraničí a vrátil se do země v neděli. „Vláda dělá vše pro záchranu a dodání humanitární pomoci. Je to velká výzva a velmi těžká doba pro Nepál,“ dodal.

Lidé se bojí dalších otřesů. Raději spí venku…

Statisíce Nepálců strávily už třetí noc pod širým nebem v obavě před dalšími otřesy. Ve strachu z nedostatku jídla, vody a dalších potřeb berou lidé útokem obchody i čerpací stanice, aby si zajistili co možná největší zásoby. Většina obchodů, které v postižených oblastech ještě zůstaly otevřené, už ale nemá prakticky co nabídnout. Pokračuje také útěk lidí z Káthmándú -  ať už ze strachu zůstat ve městě uhnízděném v horském údolí, anebo proto, aby zjistili osud svých blízkých ve vesnicích a městečkách, odkud pocházejí.

Vláda nařídila hromadné kremace

Jen zřídka přicházejí dobré zprávy. Jednu ale přece jen hlásí z hlavního města, kde se po víc než 50 hodinách záchranářům podařilo ze sutin zřícené budovy vyprostit přeživší ženu. Dalšího muže vyprostili dokonce po 62 hodinách. S počtem prohledaných domu ale také roste počet obětí. Nepálské úřady přistoupily k hromadným kremacím obětí neštěstí, aby zabránily v šíření nemocí. Armáda poskytla dřevo a těla jsou pálena na místě, kde byla nalezena.

Žena přežila více než 50 hodin v sutinách
Zdroj: ČT24

České humanitární organizace vyhlásily finanční sbírky

  • Společnost Člověk v tísni posílá do oblasti tříčlenný humanitární tým, který bude distribuovat pomoc nejohroženějším lidem. Na okamžitou pomoc uvolní až jeden milion korun. Peníze mohou lidé posílat na konto sbírky SOS NEPÁL na číslo 54333345/0300.
  • Také česká Charita vyhlásila peněžitou sbírku a uvolnila 200 000 korun. Lidé mohou příspěvky posílat na účet číslo 55660022/0800, variabilní symbol 107. Vybrané prostředky pošlou pracovníci charity své partnerské organizaci v Nepálu. „Aktuálně lidé potřebují zejména jídlo, vodu a přístřešky pro lidi,“ uvedl Lukáš Laube z Charity ČR.
  • Další sbírku organizuje humanitární organizace ADRA, číslo jejího konta je 66888866 /0300, variabilní symbol 380. Zájemci mohou využít i dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA, kterou je možné zasílatna číslo 87777. Česká ADRA současně uvolnila 400 000 korun na okamžitou humanitární pomoc, tedy potraviny, přístřešky, vodu či léky. Přímo v Káthmándú se nachází pobočka ADRA, jejíž pracovníci jsou již v terénu.
  • V postižené oblasti pomáhají i pracovníci Červeného kříže. Jeho česká pobočka shromažďuje finanční prostředky na sbírkovém účtu 333999/2700, variabilní symbol 1504. „Zaměříme se na oblast Gorka v epicentru zemětřesení. Zásadní teď bude dostat na místo co nejrychleji urgentní zdravotní pomoc a dostatek jídla a vody. Poté se začneme zaměřovat na provizorní opravy zničených domů,“ uvedl vedoucí humanitárních programů Člověka v tísni Marek Štys.
  • Humanitární sbírku na pomoc obětem zemětřesení vyhlašuje také spolek Namasté Nepál, peníze je možné posílat na účet 129929929/0600 pod variabilním symbolem 1234. „Vyzval bych turisty, aby se nebáli a aby do Nepálu jezdili. Turismus je totiž v Nepálu jediným zdrojem příjmů,“ řekl k pomoci v delším časovém horizontu Tomáš Beránek z organizace Namasté.
  • Sbírka neziskové organizace Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE.

Tisíce dobrovolníků zkoumají satelitní snímky po zemětřesení

Více než 4500 dobrovolníků se zapojilo do podrobného zkoumání satelitních snímků pořízených nad Nepálem po sobotním zemětřesení. Podrobné zkoumání 14 000 čtverečních kilometrů může pomoct při záchranných pracích. Snímky poskytla americká společnost DigitalGlobe a její mluvčí Turner Brinton uvedl, že záběry ve vysokém rozlišení byly pořízeny v pondělí družicí WorldView-3. Dobrovolníci na nich vyznačují poškozené budovy, silnice a další oblasti, kam je třeba vyslat pozemní záchranné týmy. Společnost dobrovolníkům poskytla také srovnávací snímky z prvního dubna letošního roku, aby snáze rozpoznali rozdíly, jež mohly způsobit otřesy o síle 7,8 stupně Richterovy škály.

Záběry z dronu na Káthmándú po zemětřesení:

Letiště je zahlcené, lety musí mířit jinam

Jediné mezinárodní letiště v Nepálu je zahlcené přilétajícími letadly. V důsledku toho muselo být několik letů odkloněno na letiště v sousední Indii. „Máme problém zvládnout tolik letadel včetně těch patřících k indickému vojenskému letectvu, a přilétajících z dalších zemí, a také charterových letů na příletech i odletech,“ řekl indickému listu Hindustan Times oficiální činitel letiště v Káthmándú. Neupřesnil, kolik letů muselo být odkloněno, ani kolik letů letiště zvládá přijmout a odbavit.

Zahlcení letiště v Káthmándú zasáhlo i tým českých lékařů, který je připraven odletět, ale stále nemá povolení k přistání. V obdobné situaci je řada letadel s pomocí z dalších zemí. Pokud by záchranné týmy přistály v indickém hlavním městě Dillí a rozhodly se do Nepálu pokračovat pozemní cestou, trval by jim přesun tři až pět dní.