Nové bezpilotní letouny mávají křídly stejně jako ptáci

Stanford - Moderní technologie se stále víc přibližují přírodě. Platí to přinejmenším v případě bezpilotních letounů. Ulámané vrtule po nárazu do překážky mohou být již brzo minulostí. Vědci v Kalifornii totiž vyvinuli ohebná mechanická křídla - přesně podle ptačího vzoru.

Pouhá inspirace už nestačí. K dokonalosti slouží jedině perfektní kopie. Právě tímto heslem se řídil vědecký tým ze Stanfordovy univerzity při vývoji nového dronu. Většina současných dálkově řízených strojů připomíná vrtulníky nebo vrtulová letadla. Žádný z nich ale neustojí ránu ve vzduchu. „I když nastavíte trasu letu a vybavíte přístroj všemi senzory, pořád může náhodou do něčeho narazit a rozbít se,“ vysvětluje Amanda Stowersová, doktorandka na Stanfordově unverzitě.

Vybroušené aerodynamické tvary teď doplňuje nová vlastnost - bezpilotní letouny mávají křídly stejně jako ptáci. Kalifornský tým si od opeřenců vypůjčil tvar i strukturu křídla, kterou tvoří systém kloubů, díky nímž se peruť při tvrdším nárazu ohne, ale nezlomí. Nejsložitější bylo dosáhnout přirozeného pohybu křídla. Při něm působí odstředivá síla, která udrží zvíře nebo stroj ve vzduchu i po kolizi a upraví let během zlomku vteřiny jediným mávnutím.

Nový dron využívá křídla po vzoru ptáků (zdroj: ČT24)

„Nejdůležitější pro změnu tvaru za letu je fakt, že každá rychlost a každý manévr vyžaduje jiné optimální ohnutí,“ poznamenal k tomu David Lentink, odborný asistent na katedře mechaniky Stanfordovy univerzity.

Složité výpočty slavily úspěch. Výsledkem je mnohem odolnější a taky energeticky úspornější stroj, který snáz manévruje v úzkých a členitých prostorách. Nový dron je proto možné nasadit i v rizikovějším prostředí, třeba v troskách domů po zemětřesení.