Za záchranu uprchlíků dostal „Kolos Rhodský“ vysoké vyznamenání

Atény - Vysoké řecké státní vyznamenání dnes za své hrdinství obdržel z rukou ministra obrany Antonis Delijorgis. Seržant řecké armády zachránil na ostrově Rhodos na dvě desítky migrantů z rozbouřeného moře poté, co se jejich loď potopila. Hvězdu udělal z Delijorgise snímek, jak vytahuje z vody 24letou Wegasi Nebiatovou z Eritreje. Při potopení lodi s uprchlíky ze Sýrie a Eritreje zahynuli tři lidé, 90 dalších se podařilo zachránit.

Čtyřiatřicetiletý Delijorgis právě popíjel s manželkou kávu na pobřeží, popisuje britský list The Guardian. Když loď plná uprchlíků najela na ostré kameny lemující pobřeží a začala se potápět, odložil kávu, strhl si tričko a vydal se uprchlíkům na pomoc. Dvacítce z nich pomohl na břeh.

Ve velkých vlnách byl asi 20 minut, když si všiml Nebiatové, jak se křečovitě drží bóje. Měla problémy s dechem. Vydal se za ní, pomohli mu přitom členové pobřežní stráže. „Měl jsem problém vytáhnout ji z vody. Pomohli mi a potom jsem si ji instinktivně hodil přes rameno,“ popsal. Nebiatová byla později převezena do nemocnice v Pireu. Delijorgis také mimo jiné zachránil těhotnou ženu, která následně porodila chlapce. Na důkaz svého vděku se ho Eritrejka, která si nepřála být jmenována, rozhodla pojmenovat po zachránci Antonis.

Delijorgis se stal hrdinou, přesto takovou roli odmítá. Nebylo na tom nic statečného – splnil jsem svou povinnost jako člověk, říká. Přiznává ale, že na tvář Nebiatové nikdy nezapomene. Dívka vyplula z Turecka, její rodiče za její cestu za svobodou zaplatili 10 tisíc dolarů.

Řecká pobřežní stráž jenom během víkendu zadržela na několika místech celkem přes 850 nelegálních přistěhovalců, kteří na lodích připluli na ostrovy v Egejském moři. Plavidla s přistěhovalci dorazila na ostrovy Lesbos, Farmakonisi, Samos, Kos a Chios. Podle místních médií šlo o uprchlíky ze Sýrie, Somálska a z Afghánistánu.

Řecká zařízení pro přistěhovalce jsou přeplněná, stejně jako ta v Itálii, kam už letos po moři dorazilo téměř 30 000 migrantů. Kvůli přílivu přistěhovalců bijí jihoevropské země už několik let na poplach a žádají o pomoc Evropskou unii. Intenzivněji se toto téma začalo řešit až před týdnem, když u Libye havarovala loď s uprchlíky a zahynulo až 900 lidí. Od začátku letošního roku už cestou do Evropy na moři zemřelo 1800 běženců, což je třicetkrát více než ve stejném období loni. Summit EU minulý týden rozhodl ztrojnásobit prostředky pro záchranné operace ve Středozemním moři.