Zemětřesení v Nepálu: Lavina pohřbila horolezce na Everestu

Sobotní zemětřesení na Mount Everestu způsobilo největší tragédii v historii hory. Jeden z horolezců zachytil dramatické okamžiky, když základní tábor zasypala lavina sněhu a kamení. Sám přežil, osmnáct lidí ale takové štěstí nemělo. Díky lepšímu počasí nyní vrtulníky evakuují přeživší.

Zemětřesení o síle 7,8 stupně Richterovy škály způsobilo v Nepálu rozsáhlé škody. Obětí jsou tisíce. Na Everestu zůstává nezvěstných 200 lidí. Základní tábor byl zničen. Žádní Češi v Nepálu zatím mezi oběťmi nejsou, s pár desítkami z nich se ale zatím nepodařilo navázat kontakt. 

Prohledávání zasypané oblasti je značně obtížné. „Povětrnostní podmínky tam jsou velmi náročné – nemohou se srovnávat s žádným tréninkem, s žádnou prací záchranných psů v Evropě,“ podotkl výcvikář Jaroslav Sedlák. Lidé pod lavinou se dusí a umírají na nedostatek vody a následky zranění.

Poslední snímek tábora před katastrofou

… a po ní

Nepálské ministerstvo turistiky uvedlo, že více než 50 lidí už se dnes podařilo z Everestu evakuovat. „Přišli jsme o stany a máme v základním táboře 18 mrtvých těl. V táboře panuje chaos a pořád nás tu čeká ještě asi 120 na záchranu. Je to souboj s časem, abychom se dostali pryč z této hory,“ citoval britský list The Independent skotského horolezce Jamese Grieva.

Michael Churton, zachráněný horolezec

„Všechno bylo pryč. Všechny naše stany, lavina s sebou strhla i lidi. Jeden muž, který stál přede mnou, byl najednou o 9 metrů dál. Stále pohřešujeme členku našeho týmu. Nevíme, jestli je naživu.“

Horolezci uvízli na svazích Everestu

Podle deníku je ve vyšších táborech na svazích Everestu další zhruba stovka horolezců, jejichž přepravu zajišťují tři vrtulníky indické armády. Evakuace z vysokých nadmořských výšek postupují pomalu, protože helikoptéra na jeden let přepraví jen dvě osoby. „Tři vrtulníky létají nepřetržitě sem a tam,“ napsal na Twitteru ze základního tábora rumunský horolezec Alex Gavan. „Kvůli řídkému vzduchu v těchto nadmořských výškách (který snižuje výkon motoru vrtulníku) mohou ale vzít na palubu jen dva pasažéry,“ dodal.

Někteří horolezci byli o víkendu on-line a psali přímo z místa tragédie. Gavan na Twitteru informoval, že na místě je řada lidí se smrtelným zraněním. „Obrovské zemětřesení v základním táboře a pak lavina z Pumori. Běžel jsem ze stanu jako o život. Nejsem zraněn. Nahoře zůstalo mnoho lidí. Je to obrovské neštěstí. Pomáhal jsem hledat a zachraňovat oběti. Mnozí jsou mrtví, ještě víc jich je těžce zraněných. Pokud nedorazí brzy helikoptéra, řada z nich zemře,“ napsal horolezec. 

Také bloger a horolezec Carsten Lillelund Pedersen se nacházel v základním táboře, když se přiřítila lavina. Ze stanů, kde se jedlo, se staly provizorní nemocnice. Otřesy navíc o víkendu pokračovaly – hrozily tak další laviny. „Nejvážněji zranění mají mnohačetné zlomeniny, jak je lavina porazila. Šerpové se domnívají, že řada lidí může být pohřbena ve svých stanech,“ podotkl bloger.