Ve Francii otevřeli repliku výtvarného skvostu pravěku

Vallon-Pont-d'Arc (Francie) – Na jihu Francie se obdivovatelům pravěkých maleb otevřela jedinečná příležitost spatřit díla, která předkové dnešních Evropanů nakreslili přes 36 tisíci lety. Dneškem je zpřístupněna unikátní replika slavné Chauvetovy jeskyně, která byla objevena v roce 1994, ale je přístupná jen hrstce vyvolených a odborníků.

Chauvetova jeskyně je jakousi podzemní galerií, kde se nacházejí jak abstraktní malby, tak nesčetná vyobrazení zvířat – koní, lvů či nosorožců. Lidské oko tato díla nespatřilo nejméně 20 tisíc let a objevení jeskyně před dvěma desítkami let vzbudilo senzaci.

Jeskyně o rozloze 8500 metrů čtverečních je starší než slavná jeskyně Lascaux v jihozápadní Francii. Mimo jiné se v ní nalézají údajně nejstarší zachované otisky bosých nohou druhu homo sapiens, staré 20 tisíc až 30 tisíc let. Odborníci přísně dbají na to, aby změna klimatu malby nepoškodila, a tak je jeskyně, která figuruje na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, turistům nepřístupná.

Podzemní galerie pravěku se otevítá návštěvníkům (zdroj: ČT24)

Kvůli obrovskému zájmu veřejnosti ale nyní vznikla její přesná replika, která je od původní jeskyně jen asi kilometr vzdušnou čarou. Leží nad obcí Vallon-Pont-d'Arc v oblasti Ardeche, která je známá řadou dalších prehistorických jeskyň a míst. Experti repliku vytvořili s pomocí počítačových modelů a otisků, které přenesli na nově vytvořené betonové stěny. Používaly se přitom techniky, jimiž malby před desítkami tisíc let pravděpodobně vznikaly. Dřevěným uhlím byly znovu vytvořeny stovky obrazů zvířat.

Projekt jeskyně Pont d'Arc si vyžádal investice ve výši 55 milionů eur (1,5 miliardy Kč). Úřady očekávají ročně kolem 350 tisíc návštěvníků, což by mělo oživit místní ekonomiku. „Není to zábavní park. Jeskyně Pont d'Arc je kulturním, vědeckým a turistickým místem,“ zdůraznil speleolog a spoluautor projektu Pascal Terrasse.