Teroristé připravovali útok ve Vatikánu

Řím - Italská policie provedla rozsáhlý zátah zaměřený na členy islamistické teroristické buňky, jež údajně plánovala zapojení do útoků proti pákistánské vládě a chtěla útočit i ve Vatikánu. Policisté zasahovali po celé Itálii, hlavní část zátahu se odehrála na Sardinii.

Podle informací policie je zásah namířený na skupinu inspirovanou či přímo spjatou s teroristickou organizací Al-Káida, jejímiž členy jsou Pákistánci a Afghánci. Někteří z nich jsou podezřelí, že se podíleli na několika útocích v Pákistánu, včetně bombového útoku na tržiště v Péšávaru, kde v roce 2009 zemřelo přes 100 lidí. Dva z členů skupiny prý kdysi pracovali jako ochranka někdejšího šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina, který byl zabit v roce 2011.

Z odposlechů, jež shromáždili vyšetřovatelé, vyplývá, že ve skupině byl sebevražedný atentátník a že teroristé měli kromě útoků v Pákistánu a Afghánistánu v plánu zaútočit i ve Vatikánu. Na tiskové konferenci v Cagliari to dnes řekl prokurátor Mauro Mura.

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu
Zdroj: ČT24/Petra Bahounková

Policie některé podezřelé, včetně údajného duchovního vůdce skupiny, zatkla. Několik dalších členů prý ale už Itálii opustilo.