Milánské EXPO se pochlubí zcela neznámým dílem Da Vinciho

Milán - Jedním z pomyslných patronů milánského Expa může být i věhlasný umělec Leonardo Da Vinci. Nejenom, že organizátoři připravili kvůli výstavě největší Da Vinciho výstavu v historii země, nyní navíc po více než 500 letech představí jeho čerstvě odkrytou fresku v hradu Castello Sforzesco.

Expo láká na dosud neznámé Da Vinciho dílo (zdroj: ČT24)

Nově odkryté dílo bylo schováno pod vrstvou omítky v jedné z hradních komnat. Poprvé si ho veřejnost prohlédne právě při světové výstavě. „Uvědomili jsme si, že jde o neobjevené dílo, i přestože šlo o fragmenty pod vrstvou vápenatého nátěru. Bylo to opravdu neskutečné překvapení. Mysleli jsme totiž, že v paláci už bylo všechno prozkoumané,“ říká restauratér Alberto Felici.

Fresku vytvořil Da Vinci v roce 1498 na žádost majitele paláce, knížete Ludvika Sforzi. Místnost, kterou unikátním dílem vyzdobil, byla určena zejména k přijímání hostů a zahraničních velvyslanců. „Poté, co jsme odkryli bílý nátěr, jsme objevili krajinu podobnou té, kterou Leonardo namaloval v pozadí obrazu Poslední večeře,“ dodává Felici.

Da Vinci tak i zde zúročil svůj rukopis a genialitu. Kresba stromů s kořeny a květinami měla v divákovi navodit pocit zahrady uvnitř domu. Ozdobné malby jsou navíc alegoriemi spojovanými s knížecím jménem Sforza. Nově odkrytá nástěnná malba renesančního génia by se tak mohla stát největším lákadlem letošního Expa, které začíná už v květnu v Miláně.