Izrael vzpomněl na své padlé - i na mořském dně

Tel Aviv - Dvěma minutami ticha si dnes Izrael připomněl více než 23 000 vojáků a členů bezpečnostních jednotek padlých v minulých konfliktech. Večer na památku padlých navázaly  oslavy Dne nezávislosti, které jsou na rozdíl od pochmurné atmosféry vzpomínek na mrtvé vojáky spojené s tancem, ohňostroji a večírky.

V úterý večer se vzpomínky zúčastnil premiér Benjamin Netanjahu, který byl i na dnešní hlavní ceremonii, pořádané na národním hřbitově na jeruzalémském Herzlově vrchu. Netanjahu tam hovořil o smrti svého staršího bratra Jonatana, který přišel o život při záchranné akci izraelských rukojmích v ugandském Entebbe v roce 1976. Ministr obrany Moše Jaalon promluvil na ceremonii v Tel Avivu a vzpomínky v Aškelonu se zúčastnil vůdce opozice Jicchak Herzog, který připomněl, že Izrael „se odjakživa drží principu svých předků - jedna ruka je stále na spoušti připravená k obraně proti nepříteli, druhá je vždy vztažená jako nabídka k míru“.

Židovský stát prošel patnácti velkými konflikty a některé tragické případy nedokázal ani po letech zcela objasnit. V září 1997 se například krátce po soumraku vydalo do libanonského vnitrozemí šestnáctičlenné komando nejelitnější izraelské jednotky Šajetet 13. Jejich protivník - libanonský Hizballáh - o něm ale dopředu věděl a při následné přestřelce zemřelo 12 mužů námořního komanda. Dodnes jde o nejhorší ztrátu elitní jednotky. Dvanáctka padlých vojáků má jen několik kilometrů od hranice s Libanonem nezvyklý, ale velmi stylový památník - přímo na mořském dně. Za zádí 62metrového vraku raketové lodi Kidon na betonové podložce ve tvaru netopýra - symbolu jednotky Šajetet 13 - spočívá 12 prázdných židlí s vyrytými jmény.

Hizballáh 13 let po útoku přiznal, že tehdy sledoval nezašifrovaný videosignál z izraelského průzkumného bezpilotního letounu a že měl dost času připravit smrtící past. Jedním z padlých byl i dvacetiletý Gal Rudowski. Jeho otec Moše, sám bývalý námořník, se už léta snaží zjistit, proč jeho syn zemřel. Kvůli zatajování informací dokonce napadl velení námořnictva u nejvyššího soudu, ten ale žalobu nakonec zamítl. „Proč to celé nezastavili, když už večer z odposlechu věděli, že Hizballáh jednotku i jejich loď sleduje?“ ptá se dodnes Moše Rudowski.

Zpravodaj ČT: Izrael vzpomíná na padlé i na dně moře (zdroj: ČT24)

Izrael své mrtvé počítá od roku 1860, kdy se Židé začali vracet na území dnešního Izraele. Podle statistik od té doby padlo 23 320 vojáků a členů bezpečnostních složek, jenom loni jich bylo 116. Statistický úřad jako každoročně v předvečer Dne nezávislosti zveřejnil údaje o vývoje populace země. Počet obyvatel podle nich vzrostl meziročně o dvě procenta. Zhruba 32 tisíc lidí přišlo do země ze zahraničí.

Den nezávislosti je v Izraeli pohyblivý svátek a letos potrvá do čtvrtečního večera. Jde o připomínku vyhlášení nezávislosti Izraele v roce 1948. Kromě veselic se ve čtvrtek bude konat recepce v prezidentově sídle, kde bude vyznamenáno 120 vojáků. Veřejnosti se otvírají některé vojenské základny a koná se vojenská přehlídka. Významné osobnosti večer zažehly 12 pochodní, z nichž každá připomíná jeden z biblických kmenů Izraele.

Rozhořčenou diskuzi vyvolal případ 16letého izraelského Araba Muhammada abú Chudajra, kterého loni v létě v Jeruzalémě unesli a upálili židovští extremisté v reakci na předchozí únos a vraždu tří izraelských mladíků. Jeho rodina totiž dnes požádala izraelské úřady, aby odstranily jeho jméno ze seznamu čtyř tisíc jmen na památníku obětem terorismu. Izrael se před časem rozhodl zahrnout abú Chudajra na seznam údajně na znamení úcty ke všem obětem teroru, ať už pocházejí z kterékoli strany barikády. To však vyvolalo kritiku ze strany Židů i Arabů. Sdružení pozůstalých obětí útoků spáchaných Palestinci dnes dokonce pohrozila, že nechají vyškrtnout ze seznamu v památníku jména svých blízkých. Chudajrova rodina uvedla, že s ní zápis jména jejich syna na seznam plný Izraelců nikdo nekonzultoval a ona se tím prý cítí „zostuzena“.