Poplach v USA: Čech chtěl proniknout do vojenského zařízení

New Jersey - Český občan se pokusil dostat do vojenského zařízení v americkém státě New Jersey. Do areálu chtěl vjet osobním vozem přes bránu pro nákladní auta. Úřady základnu evakuovaly a uzavřely přilehlé silnice. Incident se odehrál minulý pátek. Zůstává záhadou, co Čech na základně dělal - zřejmě bude deportován.

Český občan vyvolal poplach ve vojenském zařízení Picatinny Arsenal ve státě New Jersey. V pátek krátce před polednem se pokusil vjet osobním vozem přes bránu pro nákladní auta. U kontrolního stanoviště ale vůz vyvolal poplach. „Vozidlo způsobilo určité obavy a znepokojení,“ uvedla podplukovnice Ingrid Parkerová. 

V autě prý byly kanystry s palivem a dráty

Server TAPinto s odvoláním na interní e-mail závodu napsal, že auto bylo viditelně přetížené, v kufru byla totiž pneumatika na vojenské vozidlo a velké tažné zařízení. „Mezi nákladem byly navíc dva pětigalonové (19litrové) kanystry s naftou, dvě baterie vážící 70 liber (32 kilogramů) a několik beden s nářadím, což váhu vozu značně zvýšilo,“ uvedla Parkerová v údajném e-mailu. V něm dodala, že pozornost ostrahy upoutaly i dráty od cigaretového zapalovače, které vedly pod kapotu motoru.

Úřady se obávaly možného bombového útoku. Areál byl proto evakuován a několik místních silnic uzavřeno, což značně zkomplikovalo dopravu v okolí. Z preventivních důvodů byla
uzavřena i část mezistátního tahu Route 15. Jeden z řidičů si podle nbcnewyork.com stěžoval, že na několikakilometrové cestě strávil tři hodiny.

Evakuace tisíců zaměstnanců – většinou civilistů - trvala dvě hodiny. Podle Parkerové to byl obtížný proces, protože zůstalo otevřených jen několik brán. „Musíme trénovat,“ dodala. 

Pozdější kontrola vozu přitom žádnou trhavinu neodhalila. „Nechceme mluvit o způsobech, podle nichž určujeme podezřelá vozidla,“ konstatovala Parkerová. „Jde o bezpečnost,“ dodala. Areál je zaměřen na výzkum a vývoj konvenčních zbraní a munice.   

Picatinny Arsenal
Zdroj: ČT24

Šestačtyřicetilý Čech byl zadržen a skončil ve vazbě. Zůstává záhadou, co u zařízení dělal. U sebe měl prošlý pas.

Zda bude obviněn, zatím není jasné. Imigrační policie podle nbcnewyork.com uvedla, že
muž „je ve fázi vydávacího procesu a do slyšení u federálního imigračního soudce zůstává ve vazbě imigračního úřadu“. Termín soudního slyšení ale zatím nebyl stanoven, uvedl podle dailyrecord.com tiskový odbor zařízení Picatinny Arsenal. 

V tomto zařízení pracuje asi 5 tisíc lidí. Podle jeho webových stránek jde o 3907 civiliních pracovníků, 93 členů armády a 1035 kontraktorů. Zhruba polovinu zaměstnanců tvoří inženýři a vědci.