V JAR začíná soud s Kypřanem, který obviňuje Krejčíře z další vraždy

Johannesburg - V JAR po lednovém odkladu začíná proces s Kypřanem Jorgosem Lukou, obžalovaným z vraždy majitele místní sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Luka tvrdí, že zabíjel český podnikatel Radovan Krejčíř, který v JAR už nyní čelí několika obviněním z vražd.

Začíná proces s Jorgosem Lukou (zdroj: ČT24)

Před několika dny přinesl místní deník The Times zprávu, že Luka by se mohl brzy dostat z vězení kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Umírá prý na rakovinu plic. Žádost k soudu o jeho propuštění na svobodu údajně podalo samo oddělení pro nápravná zařízení jihoafrického ministerstva spravedlnosti. Nyní se Kypřan nachází ve vězeňské nemocnici v Pretorii, kde je napojen na dýchací přístroj.

Ve vazbě je Luka právě kvůli Jacksonově vraždě, z níž byl před časem obžalován. V nedávném místopřísežném prohlášení ale označil za vraha Krejčíře - byl to prý on, kdo v roce 2010 „zmáčkl kohoutek“. Krejčíř údajně Jacksonovi vyčítal zpackaný pokus o legalizaci výnosů z trestné činnosti. Už v minulosti ale odmítl, že by stál za jeho vraždou. Nemocný Luka podle něj podlehl tlaku lidí, kteří se snaží Krejčíře do případu zatáhnout. Jak ale připomíná reportér ČT Jiří Hynek, skutečnost, že by Krejčíř sám stiskl kohoutek, je spíše neobvyklá.

Jihoafrické soudy řeší hned několik kauz, ve nichž Krejčíř figuruje. Čech čelí obžalobám z účasti na vraždách údajného vymahače dluhů Zimbabwana Phumlaniho Ncubeho a podnikatele libanonského původu Sama Issy a z příprav vraždy soukromého detektiva Paula O'Sullivana a policisty Nkosany Ximby. V další kauze je obžalován z únosu, mučení a vydírání. Krejčíř, který v roce 2005 uprchl z Česka před policejním vyšetřováním, žije v JAR od roku 2007 a od listopadu 2013 je ve vazbě. V ČR byl odsouzen k deseti a půl roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.