Řecko proti neonacistům: Proces se Zlatým úsvitem odročen na květen

Atény - Dvě hodiny po zahájení byl dnes na 7. května odročen soudní proces se 69 členy řecké neonacistické strany Zlatý úsvit. Těm za zločinné spolčení jim hrozí až 20 let vězení, strana ale jakoukoli vinu odmítá a považuje obvinění za politicky motivovaná. K odročení došlo z procedurálních důvodů - jeden z obžalovaných údajně neměl právníka.

Proces se koná ve speciálně vytvořené soudní místnosti v přísně střežené věznici na aténském předměstí Korydallos. Většina obžalovaných včetně vůdce strany Nikolaose Michaloliakose se zahájení nezúčastnila.

Mezi obviněnými je řada bývalých a současných poslanců strany, která skončila třetí v loňských květnových volbách do Evropského parlamentu. Třetí nejsilnější politickou silou se stala i při trojích posledních volbách do řeckého parlamentu. Michaloliakos a někteří další předáci jsou souzeni v domácím vězení, protože jim vypršela 18měsíční lhůta pro držení ve vazbě.

Řecká justice zahájila tažení proti Zlatému úsvitu v souvislosti s vraždou levicového aktivisty a populárního zpěváka Pavlose Fyssase v září 2013. Tou vyvrcholily několik let trvající násilné aktivity namířené proti přistěhovalcům či homosexuálům. Podle komentátorů jde o nejvýznamnější podobný proces za posledních 40 let.

Jak upřesnila spolupracovnice ČT Sofia Karakevová, k soudu, který se koná za velmi přísných bezpečnostních opatření a potrvá přibližně rok, přišlo dnes 18 obviněných. Na předměstí Korydallos se dnes také proti Zlatému úsvitu demonstruje. Poblíž vězení je škola, a proto místní obyvatelé žádají, aby byl soud přemístěn. „Město je nyní jako pevnost… Proces by se tady neměl konat,“ citovala agentura AP místního starostu Stavrose Kasimatise.