Návrat ukradeného židovského rukopisu do Prahy se zatím odkládá

Tel Aviv/Praha - Evropu s Orientem a jednadvacáté století se sedmnáctým propojil příběh vzácného židovského rukopisu, který byl před osmi lety ukraden v pražském Židovském muzeu a který se teď našel v Izraeli. Takzvaný pinkas, který podrobně zaznamenává historii židovské náboženské obce v Kyjově mezi lety 1654–1854, objevili odborníci muzea v lednu v nabídce izraelské aukční síně Asufa. Hebrejsky psaný manuskript se měl stát součástí soukromé sbírky, česká diplomacie se nyní snaží vrácení památky domů urychlit.

„Do té komunikace, která byla mezi Židovským muzeem a aukční síní, vstoupila policie, takže momentálně je předmět zajištěn izraelskou policií a čekáme na výsledky řízení,“ přiblížil český velvyslanec v Izraeli Ivo Schwarz. Křehká listina by se v tuto chvíli měla nacházet v šetrném prostředí jeruzalémského památníku holocaustu Jad vašem. Zadrženo bylo pět podezřelých, vyšetřování bude trvat nejméně týdny, možná i několik měsíců. Teprve poté by se mohl vzácný rukopis vrátit domů.

Podle informací České televize si pro vzácnou listinu nedozírné hodnoty přijeli do Prahy dva ultraortodoxní příslušníci překupnického gangu. V lednu 2007 dvakrát navštívili Archiv Židovského muzea ve Smíchovské synagoze. Poprvé si přišli vzácný rukopis jen prohlédnout, podruhé si přinesli podobnou knihu a za rukopis ji v archivu vyměnili.

Krádež jim usnadnila nepozornost pracovnice archivu, která se při kontrole spokojila s tím, že se podívala pouze na desky, ale už nezkontrolovala obsah. Záměny si sice vzápětí všimla a upozornila policii, pachatelé se ale stihli vrátit do Izraele. Pracovníci muzea pravidelně sledují aukce judaik ve světě - a po osmi letech část knihy objevili na stránkách izraelské aukční síně Asufa s vyvolávací cenou 2500 až 3000 dolarů.

Česká diplomacie se snaží urychlit návrat rukopisu (zdroj: ČT24)

Rukopis zachycující dvě století vývoje a života židovské komunity v Kyjově byl po několik let v mezinárodní databázi uloupených uměleckých předmětů. Poté, co ho experti muzea nalezli v aukční síni, požádali podle svých slov českou policii, aby skrze izraelské kolegy knihu zajistila. Zároveň jednali o vydání s právníkem držitele díla a s dražební síní. Přitom vyšlo najevo, že v aukční nabídce byla pouze část původně odcizeného rukopisu, který patrně pachatelé krádeže vyňali z jeho původní kožené vazby.

Speciální izraelské policejní jednotce se podařilo knihu najít v soukromém domě ve městě Petach Tikva v centrálním Izraeli. Předmět má pro českou židovskou komunitu neocenitelnou historickou a náboženskou hodnotu, finančně se jeho cena odhaduje na 500 000 korun.