Někdejší Saddámův generál a jeden z vůdců džihádistů je po smrti

Bagdád - Irácké úřady oznámily smrt klíčového spolupracovníka bývalého prezidenta Saddáma Husajna. Izzata Ibrahíma Dúrího iráčtí vojáci za pomoci šíitských milicí údajně zabili během operace v provincii Saláhaddín, podle kurdských zdrojů byl Dúrí jedním ze šesti sebevražedných atentátníků, kteří se vyhodili do povětří v bojích o Tikrít. Mluvčí bývalé vládní strany Baas, jejímž byl Dúrí členem, ale zprávy o úmrtí popřel. Dúrí byl nyní jedním z vůdců radikálů z hnutí Islámský stát (IS) v Iráku.

„Jde o obrovské vítězství pro všechny, kteří byli do operace zapojeni,“ uvedl guvernér provincie Raíd Džubúrí. „Byl považován za jednoho z vůdců této teroristické skupiny,“ dodal s odkazem na Islámský stát s tím, že jeho smrt bude mít na radikální hnutí určitě velký dopad. Dúrí byl údajně zabit společně se svými devíti bodyguardy.

Bagdád v minulosti Dúrího úmrtí oznámil již několikrát. Nyní ale stanice Al-Arabíja zveřejnila i fotografii mrtvého muže, který vypadá jako Dúrí a má stejné zrzavé vlasy. V současné době se provádí test DNA, aby se potvrdilo, že jde skutečně o bývalého iráckého generála, který měl na své straně tisíce bývalých vojáků z rozpuštěné Saddámovy armády.

Třiasedmdesátiletý Dúrí, považovaný za Saddámovu pravou ruku, byl na šestém místě seznamu hledaných Iráčanů, který americká armáda sestavila v roce 2003 po Saddámově svržení při mezinárodní invazi do Iráku. Na kartách s nejhledanějšími činiteli režimu byl křížovým králem. Na jeho dopadení byla vypsána odměna deset milionů dolarů (přes 250 milionů Kč).

Izzat Ibrahím Dúrí je po smrti (zdroj: ČT24)

Pentagon Dúrího podezíral, že koordinoval protiamerické útoky v Iráku. Dúrí měl rovněž v roce 1988 vysokou funkci ve výboru dohlížejícím na severní Irák v době, kdy irácká armáda použila chemické zbraně proti odbojným Kurdům. Asi 5000 lidí při útoku zahynulo.