Wikileaks zveřejnil zákulisí filmového Sony Pictures

Los Angeles – Server WikiLeaks uvolnil desítky tisíc e-mailů a dokumentů hollywoodského filmového studia Sony Pictures Entertainment. Materiálu se zmocnili hackeři během listopadového masivního kybernetického útoku. Materiál obsahuje mimo jiné citlivé informace o platech nebo elektronickou poštu tehdejší spolupředsedkyně správní rady hollywoodského filmového studia Amy Pascalové. Společnost zveřejnění ukradených dokumentů odsoudila.

Kontroverzní portál, který se zaměřuje na zveřejňování tajných vládních dokumentů a dalších citlivých dat, materiál umístil do internetového archivu. Databáze obsahuje více než 170 tisíc e-mailů Sony Pictures a více než 30 tisíc dalších dokumentů. Kauza dokonce vedla k rezignaci Pascalové.

„Tento archiv ukazuje interní chod vlivné nadnárodní korporace,“ uvedl podle agentury AP spoluzakladatel webu Julian Assange. „Je to zajímavé pro média a v centru geopolitického konfliktu,“ uvedl také Assange. Dokumenty podle něj náleží veřejné oblasti a WikiLeaks zajistí, že v ní zůstanou.

Studio Sony zveřejnění informací serverem WikiLeaks odsoudilo. Kybernetický útok byl „zákeřným trestným činem“ a kontroverzní web podle studia pomáhá počítačovým pirátům šířit ukradené informace.

Ilustrační foto
Zdroj: Martin Štěrba/Fotobanka ČTK

Podle vlády Spojených států zorganizovala počítačové útoky na Sony Pictures Severní Korea, a to kvůli parodii na jejího vůdce Kim Čong-una. Izolovaný komunistický stát obvinění odmítl.

Portál WikiLeaks vznikl v roce 2006. Poprask způsobil ve světě v roce 2010, kdy vystavil americké dokumenty, jež získal od amerického vojáka Bradleyho Manninga. Manning, který později projevil přání žít jako žena a nyní se jmenuje Chelsea Manningová, byl odsouzen k trestu 35 let vězení.

Assange se téměř tři roky skrývá na ekvádorské ambasádě v Londýně. Snaží se tak vyhnout vydání do Švédska, kde mu hrozí trestní stíhání pro podezření ze znásilnění.