Stovka nejvlivnějších podle Time: Tsipras, Le Penová, Kim Čong-un i Björk

New York – Alexis Tsipras, Björk, Tim Cook, Marine Le Penová, Kim Čong-un, Raúl Castro nebo Hillary Clintonová se objevili mezi stovkou nejvlivnějších osobností světa pro letošní rok, kterou vybral americký magazín Time. Čtenářskou anketu letos vyhrál ruský prezident Vladimir Putin, z českých osobností nezaujal nikdo.

Rejstřík nepřináší pořadí, ale zahrnuje osobnosti, které se výrazně zapisují do mediálního povědomí. Jsou velmi rozdílného zaměření - jde o umělce, sportovce, politiky, podnikatele a další obzvláště pozoruhodné jednotlivce. Ke každé z vybraných osobností přináší krátký medailon další známá osobnost – například Madeleine Albrightová píše o americké velvyslankyni při OSN Samanthě Powerové, Petro Porošenko hodnotí Angelu Merkelovou, David Cameron iráckého premiéra Hajdara Abádího a televizní producent a herec Lorne Michaels si vysloužil poklonu od Jacka Nicholsona.

Vedle tradičních vůdců mocností, jako jsou Putin a jeho kolegové z USA, Číny a Německa Barack Obama, Si Ťin-pching a Angela Merkelová, je na seznamu i izraelský premiér Benjamin Netanjahu nebo republikánský soupeř Clintonové v klání o Bílý dům Jeb Bush. Tsipras zaujal autory ankety svým nesmlouvavým střetnutím s eurozónou.

Mezi mimořádnými osobnostmi se udržela Pákistánka Malala Júsufzaiová, držitelka Nobelovy ceny za mír a bojovnice za práva dětí a dívek na vzdělání. Je mezi nimi i papež František, francouzský ekonom Thomas Piketty, známý japonský spisovatel Haruki Murakami nebo podnikatel Tony Fernandes. Mezi umělci zaujali například americká herečka Julianne Mooreová, britský scenárista a režisér Christopher Nolan, americký rapper Kanye West nebo televizní hvězda Kim Kardashianová.

Obama je v přehledu magazínu Time již podesáté, čímž dohnal moderátorku Oprah Winfreyovou, která z žebříčku loni vypadla. Podeváté v něm je Clintonová, která by v případě zvolení prezidentkou měla Obamu snadno předehnat. Posedmé je mezi nejvlivnějšími také Merkelová.

Podle čtenářů Time je Putin nejvlivnější osobností světa

Podle čtenářů časopisu je pro letošní rok nejvlivnější osobností světa Vladimir Putin. V anketě však jen těsně porazil jihokorejskou rapperku CL z kapely 2NE1. Putinův americký protějšek Barack Obama skončil na jedenáctém místě za papežem Františkem. Putin získal přízeň 6,9 procenta čtenářů. Na třetím místě hlasování skončila zpěvačka Lady Gaga (2,6 procenta hlasů) následovaná další zpěvačkou Rihannou (1,9 procenta hlasů), první pětici uzavírá rovněž zpěvačka Taylor Swiftová (1,8 procenta hlasů). Sedmé místo připadlo tibetskému duchovnímu vůdci dalajlamovi (1,7 procenta hlasů). Německá kancléřka Angela Merkelová získala od čtenářů 0,9 procenta hlasů, což jí vyneslo 25. místo. O dvě pozice lepší příčku má syrský prezident Bašár Asad, čínský prezident Si Ťin-pching získal 22. místo.