Místo piety protest: Příbuzní obětí z trajektu Sewol žádají vyzvednutí vraku

Soul - Přesně před rokem se v Jižní Koreji potopil trajekt Sewol. O život tehdy přišlo 304 lidí, povětšinou studentů na výletě. Dnešní pietu však přehlušily protesty. Příbuzní obětí chtějí, aby vláda nechala vrak vyzvednout. Jsou v něm nejspíš stále těla devíti pohřešovaných.

„Zavolali mi, že loď se naklání,“ vzpomíná na loňskou tragédii Kum-hui, matka šestnáctileté Čo, která zmizela pod hladinou moře. Namísto pietního vzpomínání však roční výročí tráví protestem. Spolu s rodiči osmi dalších, doposud nenalezených studentů žádá, aby těla jejich dětí byla nalezena. „Ti, kteří můj protest nechápou, by snad pochopili, kdyby i jejich dítě bylo uvězněné 50 metrů pod hladinou,“ říká Kum-hui.

„Devět obětí se stále nepodařilo dohledat. Je pravděpodobné, že jsou někde v útrobách lodi. Pro Korejce je správné pohřbení velmi důležité, a proto na tom tak lpí,“ říká editor ČT Radim Vaculovič. Vylovení lodi dnes slíbila i korejská prezidentka Pak Kun-hje. „Uděláme všechno pro to, abychom mohli tuto loď co nejdříve vyzvednout nad hladinu.“ Taková operace by však byla náročná a extrémně nákladná, řádově se jedná o několik miliard korun.

V centru metropole Soulu se na demonstraci sešly desítky tisíc truchlících, kteří se pokusili zablokovat dopravu. V pochodu ulicemi jim ale zabránili policisté se slzným plynem. Organizátoři zrušili plánovanou ceremonii ve městě Ansan, odkud pocházeli středoškolští studenti, kteří tvořili většinu mrtvých na lodi.

Kapitán U Čun-sok, který během neštěstí nedostál svým povinnostem a loď jako jeden z prvních opustil, byl odsouzen ke 36 letům vězení. To mnozí pozůstalí považují za příliš mírné, někteří žádali trest smrti pro celou posádku. Příbuzní obětí kritizují také nedostatečné bezpečnostní předpisy a žádají nezávislé vyšetřování. I proto protesty pokračují dodnes.