Egyptský soud potvrdil trest smrti pro Badího

Káhira – Vůdce zakázaného Muslimského bratrstva Muhammad Badí a dalších 13 členů islamistického hnutí zřejmě trestu smrti neuniknou. Egyptský soud potvrdil v březnu vynesený rozsudek za údajné podněcování k vraždám při protestech z roku 2013. Po konzultacích s náboženskou autoritou vyhlásil soudce konečný verdikt ve státní televizi. Odsouzení se ještě mohou odvolat k nejvyššímu civilnímu soudu.

Trest smrti vynesl soud nad obviněnými 16. března. Poté o svém rozhodnutí jednal s egyptským velkým muftím, který dohlíží na udílení hrdelních trestů. Dnes byl konečný verdikt formálně zveřejněn. Na doživotí soud zároveň poslal do vězení dalších 23 osob. Je mezi nimi i Muhammad Sultán, odsouzený za podporu bratrstva a šíření nepravdivých zpráv.

Sultán, jenž má egyptské a americké občanství, je synem kazatele z řad Muslimského bratrstva Saláha Sultána, který je jedním ze skupiny osob odsouzených k smrti. Muhammad Sultán je ve vazbě od srpna 2013 a v současnosti podle AFP drží protestní hladovku.

Muslimské bratrstvo vyhrálo volby po svržení někdejšího prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011 a vládlo Egyptu dva roky. Po vojenském převratu, který k moci vynesl současného prezidenta Abdala Fattáha Sísího, bylo zakázáno jako teroristická organizace.

Muslimské bratrstvo svůj podíl na násilnostech z roku 2013 odmítá. Tvrdí, že ho mají na svědomí jiné skupiny a že celý proces je čistě politický. V současné době nemá hnutí v Egyptě téměř žádný vliv.

„Muslimské bratrstvo je nefunkční už více než rok. Samotný rozsudek na tom zřejmě nic nezmění. Policii a bezpečnostním složkám se podařilo vedení a celou organizační strukturu Muslimského bratrstva rozpustit takovým způsobem, že už před tím rozsudkem nebylo vůbec akceschopné,“ popsal blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Štěpán Macháček.

„Muslimské bratrstvo skutečně nemá téměř žádnou popularitu. Ale je to organizace, která se pořád těší podpoře jistých států, třeba Turecka, Kataru, Saúdské Arábie,“ poznamenal novinář Yaser Daniel Reizk.

Poslední možností odsouzených je odvolat se k nejvyššímu civilnímu soudu. „Odvolací soud může trvat ještě dlouhou dobu, třeba celá léta. Takže vykonání trestu smrti skutečně není na pořadu dne,“ uzavřel Macháček.