Těžký život klanu Le Pen - dcera vyzývá otce k odchodu z politiky

Paříž – Že politika může dostat přednost i před rodinnou vazbou, ukazuje osud Jeana-Marie Le Pena a jeho dcery Marine. Šéfce francouzské nacionalistické Národní fronty (FN) došla trpělivost a vyzvala svého otce, aby opustil politiku, a chce ho kvůli kontroverzním výrokům hnát před disciplinární komisi strany.

Rodinné drama ve francouzské pravici vrcholí (zdroj: ČT24)

Spory mezi šéfkou FN a jejím otcem se vyhrotily tento týden kvůli dalšímu směřování této protiimigrantské a protievropské strany a kvůli nedávným rozhovorům Le Pena s médii.

Le Pen v interview poskytnutém extremistickému týdeníku Rivarol mimo jiné vyjádřil podporu zastáncům vichystického režimu maršála Philippa Pétaina, který za války kolaboroval s nacistickým Německem. Rovněž trval na krajně pravicovém zaměření strany a svou dceru označil za zrádkyni. V televizním rozhovoru pak znovu bránil svůj někdejší výrok, že plynové komory v nacistických vyhlazovacích táborech jsou jen „detaily historie“.

Jean-Marie Le Pen
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Le Penová dnes v rozhovoru s televizí TF1 zopakovala své středeční prohlášení, že bude proti otcově kandidatuře v letošních prosincových regionálních volbách. Dnes rovněž oznámila, že její otec, který je doživotním čestným předsedou FN, bude předvolán před disciplinární komisi kvůli antisemitským výrokům. Podle Le Penové bude pro jejího otce nejlepší, když „ukončí své politické působení“.

Marine Le Penová převzala vedení FN od otce v roce 2011. Od té doby se stranu snaží zbavit nálepky antisemitská i krajně pravicová a rozšířit její voličskou základnu. To se jí vzhledem k výsledkům různých voleb v minulých letech zjevně daří. FN loni například vyhrála ve Francii volby do Evropského parlamentu. Le Penová se hodlá v roce 2017 ucházet o prezidentské křeslo a podle průzkumů má naději postoupit z prvního kola do rozhodujícího duelu dvou nejsilnějších kandidátů.

Místo rasistických výpadů svého otce vsadila současná šéfka strany hlavně na nejistotu lidí v dobách krize. Hlasy sbírá mezi důchodci a dělníky, kteří dříve volili levici. „Francouzských politiků se zmocňuje panika. Nemají proti nám žádné opravdové argumenty, a tak jen znásobují urážky a klatby,“ komentovala úspěch strany předsedkyně Národní fronty Marine Le Penová.

Marine Le Penová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Sebevědomí Le Penové se může opírat i o zájem adeptů. Členská základna strany se za poslední dva roky ztrojnásobila. Lidé se už nestydí hlásit se k ní veřejně, včetně slavných jmen. Naposledy ji podpořil herec Alain Delon, kterého za to ostře zkritizoval syn Anthony.

Šéfka Národní fronty se střetla se svým otcem již loni v létě. Tehdy Le Pen pobouřil veřejnost dalším zjevně antisemitským výrokem. Na portálu strany kritizoval několik umělců, kteří se veřejně stavějí proti FN a stranu označují za krajně pravicovou a nebezpečnou. Na adresu zpěváka Patricka Bruela, o kterém je známo, že je Žid, ostřílený politik tehdy poznamenal, že „příště uděláme várku do pece“, a ještě se spokojeně zasmál. To vyvolalo v zemi vlnu protestů a i Le Penová se od otcových slov veřejně distancovala.

Jean-Marie Le Pen v roce 1999 při návštěvě Prahy
Zdroj: ČT24/ČTK

NÁRODNÍ FRONTA

Krajně pravicová strana, která se staví proti imigraci, a to především muslimů ze severní a západní Afriky. Hlásá zákaz potratů, podporu místní tradiční kultury, větší nezávislost na EU a dalších mezinárodních organizacích, stanovení tarifů nebo jiných ochranných opatření před levným dovozem, obnovení trestu smrti, zejména pro teroristy, vrahy a překupníky drog, zrušení dvojího občanství, nižší daně, zastavení výstavby mešit. V současnosti má asi 75 tisíc členů.

Le Pen založil FN v roce 1972, když kolem sebe sdružil odpůrce přistěhovalců a evropské integrace, stejně jako některé monarchisty a klerikály. Od začátku byla populistickou stranou. Její původní název zněl Národní fronta za francouzskou jednotu. Pod vedením Marine Le Penové se FN distancovala od rasismu. Nyní hlásá politiku silného státu podporujícího sociální zabezpečení, který má být určen pouze „pravým Francouzům“ a chránit je před globalizací a před „islamizací“ Francie.