Irácká armáda se pustila do boje o provincii Anbár

Bagdád - Irácká armáda, která už s pomocí šíitských milic a mezinárodní koalice dobyla Saddámovo rodné město Tikrít, zahájila novou ofenzivu proti Islámskému státu (IS). Tentokrát chce získat kontrolu nad celou provincii Anbár na západě země. Informovala o tom agentura Reuters.

Irácká armáda se snaží využít strategického vítězství nad radikály v bojích o město Tikrít, které Iráčané dobyli minulý týden. Ofenziva v Anbáru začala dnes, když oblast navštívil premiér Hajdar Abádí. „Naše příští etapa a bitva bude zde na půdě Anbáru, abychom ho zcela osvobodili,“ uvedl Abádí. „Zvítězíme v Anbáru, stejně jako jsme zvítězili v Tikrítu,“ dodal. Premiér dnes navštívil vojáky irácké armády i vládě věrné sunnitské bojovníky.   

  • Provincie Anbár leží západně od Bagdádu a sousedí se Saúdskou Arábií, Jordánskem i Sýrií. Značnou část provincie zaujímá poušť. Žije tu asi 1,7 milionu obyvatel, převážně sunnitských muslimů.   

Islámský stát ovládá obě klíčová města provincie, metropoli Ramádí i třísettisícovou Fallúdžu. Podle irácké armády se už vojákům podařilo vytlačit IS z oblasti Sidžaríja východně od Ramádí. Armáda tak prý bude schopna zajistit zásobovací trasu k letecké základně u města Habbáníja a zatarasit islamistům spojení mezi Ramádím a Fallúdžou.   

Boje v Iráku
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Sunnité mají z šíitských bojovníků strach

Na boji proti IS se kromě irácké armády podílí také dobrovolnické jednotky tvořené převážně šíity podporovanými íránskými vojenskými poradci. Představitelé sunnitského Anbáru už proto vyjádřili obavy z působení šíitských jednotek v převážně sunnitské oblasti. Podle iráckého ministra obrany Chálida Ubajdího budou ale při osvobozování Anbáru hrát významnou roli i místní sunnitské kmeny. Premiér prý už nařídil, aby jim armáda dodala potřebné zbraně.   

Ofenzivě v Anbáru daly irácké bezpečnostní složky po dlouhé debatě nakonec přednost před útokem na největší irácké město v rukou radikálů Mosul. Podle agentury Reuters v tom sehrála roli zkušenost z čerstvě dobytého Tikrítu. Ta irácké armádě ukázala, jak obtížný je boj v městském prostředí.  

V Anbáru naopak existují izolovaná území pod kontrolou ústřední vlády. Armáda je bude postupně rozšiřovat, než přistoupí k dobytí velkých měst.

Anbar je největší iráckou provincií
Zdroj: ČT24/Wikipedia