Znásilnil ji, pak si ho musela vzít. „Už na to nemyslím,“ říká Afghánka

Kábul - Mladá Afghánka byla před sedmi lety donucena vzít si za manžela muže, který ji znásilnil. Společnost by ji jinak zavrhla. Štáb CNN Gulnaz s odstupem času navštívil. „Už na to nemyslím. On mi teď nedělá problémy a na ty minulé nechci vzpomínat,“ tvrdí Afghánka. Prý je se svým životem spokojená. Její muž Assaduláh nyní prohlašuje, že si tehdy šestnáctiletá dívka znásilnění vymyslela.

Islámský stát už operuje i v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Práva žen v Afghánistánu jsou i v roce 2015 značně nedostatečná. Gulnaz znásilnil před sedmi lety manžel její sestřenice. „Když odešla moje matka, přišel ke mně domů a zavřel dveře a okna. Začala jsem křičet, ale zacpal mi pusu rukou,“ popsala útok v listopadu 2011. 

Jako oběť znásilnění skončila za mřížemi, stejně jako Assaduláh, a její ponížení sledoval celý svět. Nakonec dostala milost na základě prezidentského dekretu. Nový začátek ji ale nečekal - byla donucena vzít si násilníka za manžela.

Zachránil jsem ji, tvrdí Afghánec

Znásilnění přitom neskončilo bez následků. Ve vězení se Gulnaz narodila dcera. V současné době čeká mladá žena už třetí Assaduláhovo dítě. On se chlubí, že ji vlastně zachránil. „Kdybych si ji nevzal, podle našich tradic by nemohla žít ve společnosti. Její bratři by ji nepřijali zpátky,“ podotkl Assadulláh. 

Gulnaz o svém rozhodnutí

„Nechtěla jsem zničit své dceři život, nebo zůstat bez pomoci, tak jsem se sňatkem souhlasila. Žijeme podle tradic. Když si zkazíme pověst, radši umřeme, než abychom žili s takovou pověstí.“ 

Řada aktivistů se snažila zařídit pro Gulnaz po propuštění z vězení azyl v zahraničí. „Gulnaz byla bohužel pod velkým tlakem lidí z vlády, aby se za útočníka provdala. Neustále opakovala, že ona ani její dcera nebudou chráněny, pokud nepodlehne tlaku a nevdá se… v podstatě se stala vězněm svého okolí,“ vzpomíná bývalá právnička, Američanka Kimberley Motleyová. „Pro nevzdělanou, mladou, svobodnou matku bez podpory rodiny by to byl těžký boj,“ dodala. 

Gulnaz nyní žije v rodinném domě s Assaduláhovou první manželkou a sedmi dalšími dětmi. Její dcera, která dostala jméno Smile (Úsměv), pobíhá po domě, zatímco štáb CNN hovoří s jejími rodiči. Assadulláh dnes tvrdí, že si znásilnění vymyslela. „Teď sedí vedle mě a ví, že to nebylo tak strašné, jak z toho dělali,“ konstatoval. Gulnaz říká, že na minulost nechce myslet. Ani jednou se ale na svého muže nepodívá. Když mluví, uhýbá očima. „Žiju dobře, jsem spokojená, žiju,“ tvrdí mladá žena. 

Manžel ji pak nechá s novináři o samotě, ale hlídá u dveří. Výpověď se trochu mění. „Bratři byli proti sňatku, říkali mi, ať jdu s dcerou do Pákistánu za nimi. Ale teď, když jsem za něj vdaná, mě vydědili a nechtějí mě vidět,“ poznamenala Gulnaz, která uvízla v pasti jako druhá žena násilníka. „Ne, nemohla jsem si splnit svá přání. Vzala jsem si tohoto muže a zpřetrhala vazby se svou rodinou jen proto, abych si koupila budoucnost pro svou dceru,“ podotkla žena.