Do KLDR letí tisíce DVD s filmem The Interview

Soul - Tisíce kopií filmu The Interview míří v obřích balonech do izolované KLDR. Přes ostře střeženou hranici je vzduchem poslal jihokorejský aktivista Lee Min-bok. Kontroverzní snímek je trnem v oku diktátorskému režimu už od jeho uvedení do amerických kin, neboť zesměšňuje nejen komunistický režim, ale i samotného vůdce Kim Čong-una s celou dynastií Kimů. Obsahem zásilky jsou údajně i americké dolary a letáky kritizující severokorejskou diktaturu.

Navzdory výhrůžkám smrtí se dnes už počtvrté rozhodl severokorejský přeběhlík žijící v Jižní Koreji vypustit balony nesoucí tisíce kopií filmu „The Interview“ do izolované Severní Koreje. Právě KLDR nedávno snímek ostře odsoudila kvůli zesměšňování tamějšího komunistického režimu i samotného vůdce Kim Čong-una.

Film z produkce Sony Pictures vypráví příběh dvojice amerických novinářů, kteří dostanou od CIA příkaz zabít severokorejského vůdce. Počítačoví hackeři z KLDR už v minulosti kvůli uvedení snímku do kin napadli počítačové sítě společnosti Sony Pictures. Pchjongjang však obvinění popírá.

Kampaň aktivistů by mohla ohrozit jednání mezi Severní a Jižní Koreou. Jihokorejské úřady proto aktivisty vyzvaly, aby se podobných akcí z bezpečnostních důvodů zdrželi. Zabránit aktivistům v jejich konání ale demokratická Jižní Korea nemůže.