Do Bílého domu chce i Rand Paul - zastánce libertariánství s lidskou tváří

Washington – Řada republikánů v boji o Bílý dům pomalu roste. K texaskému senátorovi Tedu Cruzovi se přidává jeho kolega z Kentucky Rand Paul. Do primárek Tea Party by podle náznaků měli promluvit minimálně dva další kandidáti. Zájem o prezidentské křeslo je tentokrát rekordní. O tom, kdo z republikánských adeptů postoupí do hlavního souboje proti vyslanci demokratů, se rozhodne během jara příštího roku.

„Kandiduji na prezidenta, abych naši zemi vrátil k principům svobody a omezené vlády,“ napsal Rand Paul na svých internetových stránkách jen několik dní před začátkem své kampaně. Rand Paul je synem Rona Paula, trojnásobného prezidentského kandidáta a přívržence radikálního libertariánství v rámci republikanů. Jeho názory jdou často proti proudu, proto se stal i v rámci svých kolegů „persona non grata“. Dlouhodobě kritizuje americké intervence v zahraničí, odmítá striktní opatření kvůli terorismu a propaguje co nejmenší daně i federální zásahy.

Ron Paul
Zdroj: ČT24

Jeho syn Rand po svém otci mnohé zdědil, podle amerických komentátorů chce ale ukázat „větší přístupnost“ a zaměřit se na širší skupinu voličů. Například v rodinné politice - jednom ze svých klíčových témat - sice zastává jasně konzervativní názor na interrupci či klonování, čímž se ale od většiny svých kolegů nijak neliší. Oproti svému otci se například více kloní k nutnosti reagovat na počínání Ruska ve východní Evropě, včetně sankcí či dodávek zbraní. Ve srovnání s rodinným předchůdcem se vidí spíše ve „středovému křídlu“ republikánů.

Kandidátů bude několik - zájem o pozici prezidenta je rekordní

Už před časem svoji kandidaturu na post šéfa Bílého domu za republikány oznámil texaský senátor Ted Cruz. Očekává se, že mezi republikány bude zájem o prezidentskou kandidaturu mimořádně velký. Senátor Marco Rubio má svou kandidaturu oznámit 13. dubna. K možným uchazečům v rámci Republikánské strany patří také například guvernér Wisconsinu Scott Walker či bývalý floridský guvernér Jeb Bush.

Mezi představiteli Demokratické strany je nejvýznamnější možnou adeptkou bývalá senátorka a ministryně zahraničí Hillary Clintonová. Místní analytici a média považují její kandidaturu za téměř jistou. Některá média se domnívají, že to Clintonová oznámí někdy v dubnu. Současný demokratický prezident Barack Obama podle volebních pravidel nemůže usilovat o třetí mandát.

Mnohé naznačil nedávný průzkum televize ABC a listu Washington Post. Clintonová dělá směrem k prezidentské kandidatuře dobrý dojem na 49 procent lidí, zatímco opačný pohled má 46 procent dotázaných. Její popularita podle washingtonského listu klesla za poslední rok o devět procent a je nejnižší od roku 2008, kdy s Barackem Obamou neúspěšně bojovala v demokratických primárkách. Politička, která byla v letech 2009 až 2013 šéfkou americké diplomacie, musela začátkem března vysvětlovat, proč v této pozici používala k úřední komunikaci svůj soukromý e-mail, čehož se republikáni pokusili využít k oslabení její pozice.

Žádnému z předpokládaných kandidátů konkurenční strany se však v průzkumu, na jehož otázky odpovídal stejný počet voličů obou stran, nepovedlo dosáhnout popularity nejsilnější demokratické političky. Nejlépe vzešel z ankety bývalý floridský guvernér z prezidentské rodiny Jeb Bush, který získal podporu 33 procent lidí, vadí však 53 procentům, což je nejvíce ze všech politiků, na něž se průzkum tázal.

Republikánskou „dvojkou“ je podle průzkumu zmíněný senátor Paul s 29 procenty sympatizantů. Guvernéra New Jersey Chrise Christieho si v prezidentském úřadě dokáže představit 26 procent Američanů, texaský senátor Ted Cruz přesvědčil o procento méně, o další procento za ním je senátor za Floridu Marco Rubio.