Poradcem ukrajinského ministerstva obrany se stal vůdce Pravého sektoru

Kyjev - Poradcem ukrajinského ministerstva obrany se stal Dmytro Jaroš, vůdce polovojenské, ultranacionalistické skupiny Pravý sektor. Moskva Pravý sektor označuje za teroristy, o jeho neonacistických tendencích v minulosti hovořili i západní diplomaté.

Třiačtyřicetiletý Jaroš je od loňského října poslancem ukrajinského parlamentu a deklaruje se za velkého nepřítele Kremlu. Nově se stal také poradcem náčelníka generálního štábu Viktora Muženka. Podle armády bude hrát prostředníka mezi velením vojsk a oddíly dobrovolníků; členové Pravého sektoru totiž již nyní pomáhají vojákům bojovat proti proruským silám na východě Ukrajiny.

„Chceme být vůči nepříteli jednotní a naším cílem je spolupráce a integrace jednotek dobrovolníků do ozbrojených sil,“ vysvětlil mluvčí generálního štábu. Dodal, že Jarošovy oddíly „zůstanou autonomní, ale budou financovány ministrem obrany“. Částečně se tak naplňují Jarošova nedávná slova, kdy prohlásil, že chce legalizovat své jednotky bojující proti separatistům v Donbasu a že o tom jedná s ukrajinskou armádou.

PRAVÝ SEKTOR:

Extremistické uskupení Pravý sektor vzniklo v listopadu 2013 v počátcích ukrajinských protestů proti tehdejšímu prezidentovi Viktoru Janukovyčovi, když se sloučilo několik nacionalistických skupin. Sdružuje nejradikálnější ukrajinské nacionalisty a kontakty má údajně i na ukrajinské podsvětí. Boje na východě Ukrajiny prezentuje jako „rusko-komunistickou okupaci“ a útočí proti „liberalismu, kosmopolitismu a pacifismu“ i proti proevropským stranám.

Členové Pravého sektoru krajně pravicové skupiny Společná věc nesli podíl na radikalizaci bojů s jednotkami Berkut, které v centru Kyjeva probíhaly na počátku loňského roku. Nyní bojují na Donbasu, kde byl sám Jaroš raněn. Ozbrojenci z Pravého sektoru jsou jádrem takzvaného Dobrovolnického ukrajinského sboru (DUK), který operuje v Doněcké oblasti paralelně s ukrajinskou armádou. „DUK se stane spolehlivou rezervou ozbrojených sil v jakékoli situaci,“ prohlásil před časem šéf Pravého sektoru. Jeho lidé jsou známí svou nulovou tolerancí vůči pití alkoholu a působí v nejžhavějších místech konfliktu.

Podle ruských médií je Pravý sektor hlavní hybnou silou prozápadního směřování dnešního Kyjeva, výsledky parlamentních voleb nicméně o velké podpoře ukrajinských občanů nehovoří. Strana získala v říjnových parlamentních volbách jen 1,8 procenta hlasů a skončila hluboko v poli poražených. Jaroš se dostal do parlamentu proto, že kandidoval jako nezávislý v obvodu s většinovým hlasovacím systémem.