Číňané jako kobylky plení hongkongské obchody

Hongkong - Napětí mezi obyvateli Hongkongu a Číňany z pevniny roste. Místo politických rozepří, které přivedly demonstranty do ulic v loňském roce, je ale současný problém ekonomický a dlouhodobější. Obyvatelům Hongkongu totiž vadí překupníci z Číny, kteří skupují zboží denní potřeby, ačkoliv obchodníkům tak udělají i třetinu tržeb.

Číňané jezdí za nákupy, podle lidí z Hongkongu to jsou kobylky (zdroj: ČT24)

Číňané podnikají nájezdy za nákupy do Hongkongu a už si tím vysloužili přezdívku kobylky z pevniny. Skupují potraviny a hygienické potřeby. Od místních je člověk pozná podle naditých kufrů a tašek. Láká je sem hlavně jistota, že na rozdíl od Číny jsou výrobky pravé. „Věci jsou tu levnější a taky máme větší jistotu kvality. V Číně je teď hodně problémů s hygienou a bezpečností potravin,“ zdůvodnil jeden z nakupujících Li Ou. Po skandálech s jedovatými potravinami Číňané vlastním výrobkům nevěří. V hongkongských obchodech se nejistota vytrácí, prodávají tu totiž zboží z Nového Zélandu, Německa a Švýcarska.

Zákazníci z Číny nakupují v Hongkongu ve velkém
Zdroj: ČT24

Další zákazník Čchen Suej dodal, že je pohodlné sem jezdit z Šen-čenu. S tímto velkým jihočínským městem pojí Hongkong čtyř hraničních přechody. Někdy tu ale cestující narazí i na hodinové fronty. Suej v Hongkongu kupuje hlavně věci pro děti, pleny, některé potraviny nebo sušené mléko. Poptávka po mléku je dokonce tak vysoká, že úřady omezují množství k vývozu. Vedle běžných spotřebitelů, kteří do Hongkongu směřují, tu jsou totiž i překupníci, kteří zboží v Číně prodávají se ziskem.

Místní nenechává příliv „kobylek“ v klidu

Jenomže co je pro Číňany normální byznys, místní obyvatele obtěžuje. „Když vyjdu z domu, první, co vidím, jsou překupníci, jak si pakují zboží, blokují chodník, dělají nepořádek a zabírají místo,“ postěžovala si jedna z místních. Vadí jí, že obyvatelé nemají prostor, ani aby prošli, ani aby si měli kde odpočinout. Proti nájezdům pevninských Číňanů se už pořádají i protesty. Místní totiž nechtějí tolerovat přeplněné metro a hromady odpadků. „Narušuje to náš životní styl. Nemáme místo pro život. Chceme náš život zpátky,“ zdůvodnil Ronald Leung, který organizuje protesty v rámci skupiny Nezávislá území proti paralelnímu obchodu.

V poslední době jsou tu protesty skoro každý týden. Hongkong přitom patří mezi nejsvobodnější trhy světa a obchod je jeho životní mízou. Kvůli protestům, které mívají i bouřlivější ráz, ale počty návštěvníků klesají a úřady zvažují přísnější vízovou politiku.