Keňské tajné služby před útoky varovaly, na úřady se sype kritika

Garissa - Včerejší útok islámského hnutí Šabáb na univerzitu v Keni, který si vyžádal 147 obětí, podle keňského deníku Standard vyvolal okamžitou kritiku tamních úřadů. Keňské tajné služby minulý týden podle televizní stanice CNN varovaly, že by Šabáb mohl chystat velký útok na některou z univerzit. Na keňské bezpečnostní složky se snáší kritika, že nedokážou zajistit bezpečnost v zemi. Prezident Keni Uhuru Kenyatta v reakci na útok slíbil poslat do služby deset tisíc nových policistů. Keňská policie se totiž potýká s nedostatkem mužů a žen ve svých řadách.

Čtvrteční útok islamistických milic Šabáb na univerzitní areál ve městě Garissa se zapsal jako nejtragičtější incident v Keni od konce 90. let. Zahynulo při něm nejméně 147 lidí a dalších téměř 80 utrpělo zranění. Většina obětí jsou studenti. Útok po dlouhých patnácti hodinách ukončili radikálové odpálením vest s trhavinou. Jednoho z pěti útočníků se místní policii podařilo zadržet.

Na keňské úřady se hned po útoku snesla vlna kritiky. O hrozbě je měly informovat keňské tajné služby s předstihem, úřady mu přesto nedokázaly zabránit. Z nečinnosti viní vládu i místní obyvatelé. Vyšli proto demonstrovat do ulic Garissy. Na místě se dnes také sejde krizový štáb keňské vlády.

Keňská policie je slabá, mladí Keňané rozšiřují řady radikálů

Prezident Uhuru Kenyatta slíbil okamžité posílení policie. Bezpečnost posiluje vláda i škola. V několika regionech platí do půlky dubna noční zákaz vycházení a vjezd do prostoru univerzity hlídá ode dneška armáda. Podle Petera Alinoga z Keňského ústavu pro bezpečnostní studia je ale třeba řešení hledat jinde: „Potřebujeme hlavně národní dialog, abychom keňské mládeži dodali sebevědomí i pocit sounáležitosti.“

Do řad somálských radikálů se v poslední době přidávají i mladí Keňané z východu země. Žene je tam extrémní chudoba, opakovaná období sucha, nedostatek investic, ale i paušální obviňování muslimů z terorismu. Podle některých zpráv keňských médií dokonce útočníci v Garisse mluvili svahilsky, tedy úředním jazykem Keni.

Útok dnes jako „zbabělý čin“ odsoudila Africká unie, ale například i somálský prezident Hassan Sheikh Mohamud. Podle něj nastal čas na koordinovaný postup proti radikálům. „Keňa je bratrský národ, který nám poskytl podporu, což teroristé nechtějí,“ uvedl.

Radikální somálské milice Šabáb hlásící se k Al-Káidě bojují proti somálské vládě ve snaze zavést v zemi islámské právo šaría. Do roku 2011 ovládaly velkou část Somálska, operace afrických vojáků je ale přinutila z většiny území se stáhnout. Vojenské jednotky k boji s islamisty vyslala do Somálska v říjnu 2011 i Keňa. Od té doby čelí řadě krvavých útoků Šabábu. Mezi nejkrvavější se zapsal například útok na nákupní centrum v keňské metropoli Nairobi, při kterém v září 2013 zahynulo téměř sedm desítek lidí.

Podle afrikanisty Otakara Hulce jsou řady Šabábu tvořeny převážně mladými lidmi, jak napovídá i samotný název uskupení (Al-Shabaab = Mládež). Útok na univerzitu podle něj mohl představovat mstu studentům, kteří studují západní směr.

Útočníci zabíjeli podle víry, muslimy nechali žít

Garissa je převážně muslimské město. Leží asi 330 kilometrů severovýchodně od metropole Nairobi a útoky tam nejsou ojedinělé. Většina studentů místní univerzity byli prý křesťané, a to se většině z nich stalo osudným. Stejně jako u mnoha předchozích útoků spáchaných hnutím Šabáb na keňském území si prý radikálové vybírali podle víry. „Pokud jste byl křesťan, zastřelili vás na místě. S každým dalším výstřelem ve mě rostl strach, že zemřu,“ uvedl Collins Wetangula, místopředseda studentské unie univerzity v Garisse. Zachránili ho prý až keňští vojáci, kteří se náhle na koleji objevili. Kromě Wetanguly se podařilo ve zmatku uprchnout stovkám studentů.

Britský list The Telegraph uvedl, že útočníci postupně otevírali jednotlivé pokoje a studenty nutili recitovat verše z koránu. Muslimy, kteří to svedli, pak propustili. Křesťany ale na místě zabíjeli. Podle úřadů jim šlo ale především o to, aby zabili co nejvíce lidí a upoutali na sebe pozornost. Podle svědků prostory univerzity dobře znali.

Islamisté hrozí Keni dalšími útoky

Den po masakru pohrozilo radikální hnutí Šabáb dalším násilím. „Keňo, zažiješ další smrtelné útoky,“ uvedl mluvčí milic Šejk Ali Mohamud Rage. Keňské úřady už zahájily intenzivní pátrání po muži, který údajně útok zosnoval. Je jím asi 35letý Mohamed Kuno, známý také jako Mohamed Dulyadin, napůl Keňan, napůl Somálec. Do roku 2007 vedl v Garisse islámskou náboženskou školu. Poté odešel do Somálska, kde se připojil k tamějším islamistům. Keňské úřady vypsaly za informace vedoucí k jeho zadržení odměnu ve výši 20 milionů keňských šilinků (5,5 milionu korun).