Al-Káida v Jemenu osvobodila 300 trestanců i vůdce teroristů

Saná - Členové Al-Káidy zaútočili na věznici v jihojemenském městě Mukallá a osvobodili 300 trestanců. Mezi osvobozenými byl i velitel AQAP, odnože Al-Káidy působící na Arabském poloostrově, která organizuje útoky na celém světě a patří k nejobávanějším. V jemenském přístavu Adenu se později podle svědků začaly vyloďovat desítky jednotek neznámé národnosti. Vody v okolí kontroluje koalice arabských států vedená Saúdskou Arábií, které podporují jemenskou vládu. Proti ní už několik měsíců postupují šíitští povstalci.

„Vůdce AQAP Chálid Batarfí, který byl vězněn čtyři roky, je mezi 300 vězni, jimž se podařilo uprchnout z centrální věznice v Mukalle,“ sdělil policejní zdroj. Mukallá je hlavní přístav jihojemenské provincie Hadramaút a s 300 tisíci obyvateli páté největší město v Jemenu.

V Jemenu nastala loni chaotická situace, když se šíité obývající sever a bojující mnoho let za větší autonomii vydali na jih. V září obsadili hlavní město Saná a postupně i státní instituce. Prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí i vláda kvůli tomu uprchli na jih, do Adenu. Minulý týden se Saúdská Arábie a několik jejích arabských spojenců rozhodla zakročit a vyslala proti šíitům letadla.

Jemen – oblast vlivu Húsiů
Zdroj: ČT24/BBC / American Entrprise Institute

Zpravodaj ČT: Aden rozhodne o budoucnosti Jemenu

Po bombardování pozic šíitů v Adenu v noci na dnešek se bojovníci stáhli z adenského centra. Po dlouhých bojích ale postupně pronikli do středu Adenu. Oznámily to podle agentury AP místní bezpečnostní složky. Podle posledních informací boje probíhají i v prezidentském paláci.

Zpravodaj ČT Jakub Szántó: Boje o Aden budou rozhodující (zdroj: ČT24)

V Adenu se během dneška vylodily jednotky neznámé národnosti, spekulovalo se o tom, že se jedná o saúdskoarabské vojáky. To je ale podle blízkovýchodního zpravodaje ČT Jakuba Szántó nepravděpodobné. „Spíše to vypadá na akci najaté skupiny strážců, kteří přijeli do Adenu chránit jeden ze sektorů, který mají pronajatý zahraniční společnosti obchodující s ropou,“ uvedl Szántó. „Bitva o Aden je to, co rozhodne o budoucnosti Jemenu,“ dodal.

Prezident Hádí už z Adenu uprchl. Ministr zahraničí Rijád Jasín tento týden žádal o účinnější mezinárodní akci proti šíitům. Saúdská Arábie tvrdí, že šíitům vojensky pomáhá jejich spojenec Írán. Bojují s nimi ale také vojenské oddíly, které zůstaly věrné Hádího předchůdci Alímu Abdalláhu Sálihovi.