UFO s airbagem? NASA testuje létající talíř, který se nerozbije

Tampa (USA) – Jak dostat těžký náklad na povrch Marsu, aniž by se v řídké atmosféře nekontrolovaně zřítil na povrch planety? Americký úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) hledá odpověď s pomocí mimozemských technologií, avšak jen zdánlivě. Už podruhé testuje speciální modul ve tvaru létajícího talíře, který díky upraveným raketám a nafukovací vrstvě může bezpečně brzdit z nadzvukové rychlosti. Z vývoje svého modulu nyní NASA zveřejnila aktuální záběry.

NASA připravuje modul pro šetrnější přílety na Mars (zdroj: ČT24)

Svůj nezvyklý model NASA vyzkoušela poprvé už loni v červnu na Havajských ostrovech. Na první pohled stroj skutečně připomíná mimozemský disk poháněný raketami. To, co se může zdát jako inženýrská hra milovníků sci-fi, ale ve skutečnosti přesně plní svůj účel – bezpečné a kontrolované přistání v řídké atmosféře Marsu. Pro objemné rakety bez těžkých motorů totiž nejde o snadnou disciplínu. „Program ověřuje nové technologie, které nám umožní dopravit na Mars i těžší náklady,“ zmiňuje vedoucí konstruktér Steve Schroeder.

Až dosud NASA při misích na Mars uměla kontrolovaně přistát s maximálně tunou nákladu. Pokud by však v budoucnu měli na Marsu pobývat lidé, umění dosedat s výrazně těžším nákladem bude nevyhnutelné. Vizionáři by v budoucnu mohli využít třeba aktuální model. Zpomalení v řídkém prostředí má zajistit speciální airbag, který se při klesání nafoukne a zvětší tak plochu celého modulu.

Při zmiňovaném testu z loňska se vyskytly problémy s výdrží padáku. Vědci však věří, že tentokrát dokázali všechny chyby napravit. Přesvědčit se o tom mohou při další ostré zkoušce v Pacifiku během června. Pokud testování dopadne dobře, brzdné systémy by NASA mohla reálně využít už při misi nového robota Mars 2020.