Masivní výpadek proudu způsobil v Turecku chaos

Ankara - Desítky tureckých provincií zasáhl masivní výpadek proudu. V Ankaře a Istanbulu nejezdilo metro – veřejná doprava kolabuje. Hasiči vyprošťují lidi uvízlé ve výtazích. Premiér Ahmet Davutoglu oznámil, že příčina výpadku zatím není známa, vyloučen ale není ani teroristický útok. Podle listu Hürriyet se jedná o největší výpadek elektřiny za posledních 15 let.

Největší turecká města se ráno ocitla bez elektřiny. Kromě Istanbulu, Ankary či Izmiru se výpadek dotkl také čtyřiceti z celkových 81 tureckých provincií. Komplikace způsobil výpadek semaforů, metro se zastavilo - veřejná doprava kolabovala. „Chtěl jsem jet do školy. A teď budu muset počkat na autobus. Takové věci se ale stávají,“ konstatoval jeden z obyvatel Istanbulu.

Podívejte se, kde všude v Turecku vypadl proud:

Na obnovení dodávek energie se nyní intenzivně pracuje. Situaci řeší i krizový štáb. Příčina výpadku zatím není známa, může za ním prý stát i sabotáž. Ministr pro energetiku nevyloučil ani terorismus či hackerský útok. Za nejpravděpodobnější variantu ale úřady považují problém v přenosové síti.

Turci jsou na výpadky menšího rozsahu zvyklí. „Rozčilují nás. Doufáme, že se to zase brzy spraví,“ podotkl jeden z obyvatel Istanbulu. Právě v Istanbulu o víkendu zhasli světla dobrovolně. Hodina tmy měla sloužit jako varování pro celou zemi. „Spotřebováváme příliš mnoho elektřiny. Tolik, kolik jí sami nevyrobíme,“ upozornila dobrovolnice Nilay Dokumcuová. 

Velká turecká města zasáhl masivní výpadek proudu (zdroj: ČT24)

Spotřeba elektrické energie v Turecku v posledních letech výrazně vzrostla v důsledku rychlého hospodářského růstu i rostoucího počtu obyvatel. Vláda proto byla nucena zvýšit investice do energetické přenosové sítě i dovoz plynu, který tvoří podstatnou část zdrojů pro výrobu energií v Turecku.

Dopravní chaos v Turecku:

Výpadek ovlivnil i lety: