Stávka francouzského rozhlasu kvůli škrtům je nejdelší za poslední dekádu

Paříž - Francouzský rozhlas již třináctý den ochromuje stávka zaměstnanců, která je nejdelším podobně vážným protestem za posledních deset let. Zaměstnanci společnosti Radio France protestují kvůli obavám z rušení pracovních míst, a řada stanic významného státního média proto vysílá náhradní programy. Řešení sporu je stále v nedohlednu, napsal dnes list Le Figaro.

Společnost, která je z 90 procent financována státem, se kvůli přísně úspornému rozpočtu přijatému v lednu ocitla ve vážných finančních potížích. Rozhlasoví pracovníci kvůli obavám, že nutné úspory povedou ke zrušení až několika stovek pracovních míst, zahájili 19. března časově neomezenou stávku. Ta médium těžce zasáhla zvláště kvůli tomu, že o uplynulých dvou víkendech se konala dvě kola místních voleb, která rozhlas prakticky nepokrýval. 

Vášně mezi zaměstnanci vzbudil i březnový článek investigativního týdeníku Le Canard Enchainé, podle něhož si šéf rozhlasu Mathieu Gallet nedávno nákladně zrenovoval svou kancelář, za což utratil z rozpočtu organizace 100 tisíc eur (přes 2,7 milionu korun). Ředitel se za tento výdaj, který byl údajně schválen ještě před jeho nástupem do funkce, zaměstnancům veřejně omluvil.

Kvůli stávce jsou některé ze stanic včetně sledovaných zpravodajských kanálů France Inter či France Info nuceny zařazovat do vysílání náhradní program a pouštějí do éteru proud hudby. 

Bez ohledu na to, že minulý pátek vyzval k ukončení stávky premiér Manuel Valls, uvízla situace podle agentury AFP na mrtvém bodě. Zatímco stávkující požadují, aby rozhlas upustil od plánovaného zrušení jednoho ze dvou svých orchestrů či převedení některých prací na externí firmy, vedení rozhlasu zatím přistoupilo pouze na drobné ústupky.