Týros – Libanon obnovuje svůj historický klenot

Bejrút - Starověké město Týros na jihu Libanonu prochází velkou rekonstrukcí. Historický klenot, který nedávno oslavil třicet let na seznamu UNESCO, investoval miliony dolarů od Světové banky do obnovy historického jádra.

V přístavu Týros se sešly všechny civilizace, které kdy zakořenily ve východním Středomoří. Právě odsud vypluly fénické lodi, které založily slavné Kartágo. Bojoval tu Alexandr Makedonský, obchodovali Římané, sídlili křižáci a po nich Arabové a Osmani.  

Starověká sláva ale dnes trpí pod těžkopádnými potřebami moderní doby. „Měli jsme spory s různými organizacemi a úřady. Nakonec jsme je ale překonali a teď už naplno spolupracujeme s UNESCO,“ konstatoval vedoucí vykopávek pro jižní Libanon Nádir Siwlakí. 

Za posledních 50 let zažila památka občanskou válku i válku s Izraelem v roce 2006. Tehdy proběhl nedaleko útok izraelského komanda proti velitelství Hizballáhu. Dnes čelí rozsáhlá antická polis plánům na výstavbu dálnice i ilegální těžbě stavebního písku. „Podařilo se nám prosadit ochranu starověkého centra nejen jako prioritu radnice, ale i libanonské vlády,“ podotkl Siwlakí. 

Historické jádro Týru nyní prochází už třetí fází obnovy financované Světovou bankou a také řadou soukromých společností z Evropy. Nový plášť dostane i Trajánův triumfální oblouk. Týrská nadace navíc přichází s velmi inovativním sháněním peněz. Díky přízni rodiny Pabla Picassa třeba vyhlásila tombolu, kde byl cenou kubistický obraz slavného malíře. Akce vynesla několik milionů dolarů. „To, že byl Picassův obraz nabídnut ve vůbec první světové tombole, je vzrušující,“ uvedl vnuk slavného malíře. 

Rekonstrukce libanonského Týru je v plném proudu (zdroj: ČT24)

Obnova historického Týru je běh na dlouhou trať. Libanon je přesto na celý projekt hrdý. Zvlášť teď, kdy se v sousední Sýrii a také Iráku naplno rozpoutalo barbarské běsnění islámských extremistů.