Vražedná videa IS mají v italské veřejnoprávní televizi utrum

Řím – Propagandistická videa s vraždami rukojmích z pera Islámského státu (IS) nemají na obrazovce místo, rozhodla italská veřejnoprávní televize RAI. „Nebudeme vysílat příběhy, které IS vyrábí pro svou propagandu,“ uvedl generální ředitel RAI Luigi Gubitosi podle serveru listu Il Messaggero. Bezdůvodnému zveřejňování podobných videí se vyhýbá také Česká televize.

Zpravodajství RAI bude podle Gubitosiho spoléhat pouze na zpracování událostí svými vlastními novináři. „Po období analýzy a reflexe jsme se jako obecně prospěšná společnost rozhodli zcela jasně,“ řekl před poslanci dolní komory italského parlamentu. 

Bezdůvodnému zveřejňování podobných videí se vyhýbá také Česká televize, které to ukládá zákon, její kodex i vnitřní redakční pravidla. V kodexu ČT se mimo jiné uvádí, že detailní záběry na oběti násilných činů jsou zveřejňovány jen výjimečně a se souhlasem šéfredaktora.

  • „Pokud záběry vůbec použijeme, důsledně zakrýváme tvář oběti. Jsme si vědomi i dalších rizik, která z těchto záběrů pro společnost vyplývají, a průběžně vše vyhodnocujeme,“ konstatovala mluvčí televize Alžběta Plívová.  

IS se dostal do širšího povědomí západní veřejnosti v posledním roce zveřejňováním násilné smrti svých zajatců, zejména Američanů a Britů. V záběrech se objevila jejich těla s uřezanými hlavami. V únoru ukázali islamisté prostřednictvím videa upálení zajatého jordánského pilota a naposledy v posledních 24 hodinách stínání hlav osmi mužů, údajně šíitských muslimů.   

V médiích se již delší dobu diskutuje o tom, že by se propagandě IS neměl poskytovat přílišný prostor. Islamisté se prosazují zejména na internetových sociálních sítích a v mikroblozích.