Tunisko pochodovalo proti terorismu - za účasti Hollanda i Renziho

Tunis - Na 20 000 lidí, včetně zahraničních státníků, se v Tunisu zúčastnilo pochodu proti terorismu, který je připomínkou více než dvaceti obětí nedávného krvavého atentátu na muzeum v tuniské metropoli. „Svobodné Tunisko, pryč s terorismem“, skandoval dav během pochodu. Úřady mezitím ohlásily, že při sobotní protiteroristické razii vojáci zabili devět islámských radikálů včetně jednoho z údajných strůjců útoku na muzeum.

Účastníci manifestace se v centru metropole scházeli již od rána. Odpoledne se k nim připojil i francouzský prezident François Hollande, jeho polský kolega Bronislaw Komorowski, italský premiér Matteo Renzi, předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás nebo německý ministr vnitra Thomas de Maiziére. Vláda k zajištění bezpečnosti pochodu povolala do metropole a jeho okolí tisíce policistů a vojáků.

V sobotu večer jen několik hodin před pochodem zabily tuniské jednotky v centrálním guvernorátu Gafsa skupinu devíti radikálů včetně vůdce místní islamistické organizace, Alžířana Abú Sachra. „Je to jasná a důrazná odpověď teroristům po útoku na muzeum Bárdá,“ řekl tuniský premiér Habíb Síd s tím, že zlikvidována již byla většina předáků skupiny Abú Sachra. Toho tuniské úřady považovaly za jednoho ze strůjců atentátu.

Dvojice střelců, která v polovině března přepadla muzeum Bárdá v Tunisu, zabila podle nejnovější bilance 22 lidí. Poslední obětí je Francouzka, která podlehla těžkým zraněním. O jejím úmrtí informovala francouzská média v sobotu. Kromě 21 cizinců zahynul ještě tuniský policista. Útok na muzeum byl od atentátu na synagogu na Džerbě v roce 2002 první teroristickou akcí v Tunisku, jejímž terčem byli cizinci. K atentátu v Bárdá, jež leží vedle parlamentu, se přihlásila organizace Islámský stát.

Prezident Sibsí: Tuniský lid terorismu neustoupí

Podnět k dnešnímu pochodu vzešel od tuniského prezidenta Sibsího. „Velký pozdrav tuniskému lidu, který prokázal, že terorismu neustoupí,“ prohlásila osmaosmdesátiletá hlava státu. „Budeme dál jednotní proti terorismu, dokud tento jev nevymýtíme,“ uvedl v projevu po skončení pochodu.

Francie při útoku ztratila čtyři a Polsko tři své občany. Polský prezident Komorowski po skončení pochodu prohlásil, že dnešní akce je výrazem solidarity s oběťmi a signálem, že Polsko se zapojuje do všech aktivit zaměřených na odstranění teroristické hrozby „a také platí cenu“. Hollande uvedl, že Tunisko, které v arabském světě před čtyřmi lety odstartovalo masové prodemokratické protesty, takzvané arabské jaro, se stalo modelovým příkladem přechodu k demokracii. Proti terorismu, který chtěl této zemi uštědřit ránu, „musíme všichni bojovat“, řekl francouzský prezident.