Kanadské letadlo sjelo z dráhy. Nehoda to prý nebyla

Halifax (Kanada) – Airbus společnosti Air Canada dnes na letišti v Halifaxu sjel při přistávacím manévru z dráhy. Letadlo se 137 lidmi na palubě bylo na cestě z Toronta. Zástupci letiště potvrdili, že bylo všech 132 pasažérů i 5 členů posádky evakuováno, 23 cestujících bylo podle stanice CBC News převezeno s lehkými zraněními do nemocnice. Piloti měli údajně celou dobu stroj pod kontrolou, takže nešlo o nehodu.

Spoj na lince AC624 začal sestupovat nad přístavním městem na východním pobřeží Kanady po půlnoci místního času (po 5:00 SELČ). Na dráhu podle všeho dosedl velmi tvrdě a poté vyjel z ranveje. K letadlu se okamžitě sjeli hasiči a záchranáři. Všechny pasažéry přepravili do budovy terminálu. V době přistání na letišti hustě sněžilo a byla snížená viditelnost.

Šéf Stanfieldova mezinárodního letiště Peter Spurway posléze prohlásil, že incident nebyl označen jako nehoda, protože piloti podle něj měli stroj Airbus A-320 pod kontrolou. Zatím prý není jasné, proč přistání skončilo vyjetím z dráhy a zda je letoun poškozený. Letiště bude nejméně do 9:00 místního času (14:00 SELČ) uzavřeno.

BBC přišla s informací, že letadlo narazilo do sloupu elektrického vedení. Na letišti asi dvě hodiny po dosednutí airbusu nefungovala elektřina, podle Spurwaye se ale zatím neví, zda tyto dvě věci spolu nějak souvisejí.

Jeden z cestujících Randy Hall stanici CBC řekl, že letadlo kroužilo nejméně 30 minut nad letištěm, než začalo přistávat. Jiní svědci zase podle svých slov viděli, jak z letadla odlétávají jiskry.„Bylo to velice chaotické. Jsem si jistý, že se rozbil podvozek. Na straně, kde jsem seděl, odešel motor,“ sdělil agentuře AP cestující Mike Magnus. Podle něj letadlo mělo poškozenou přední část trupu a křídla. Úřady se zatím k incidentu oficiálně nevyjádřily.