Pokračují nálety v Jemenu, LAS uvažuje o společných obranných silách

Saná/Rijád/Šarm aš-Šajch - Mezinárodní koalice muslimských zemí pod vedením Saúdské Arábie, která třetím dnem provádí vojenský zásah proti šíitským povstalcům z klanu Húsíů v Jemenu, ohlásila, že zcela ovládla tamní vzdušný prostor. Liga arabských států (LAS) dnes na svém summitu informovala o záměru vytvořit společné obranné síly, které by bojovaly proti „teroristickým skupinám“. Právě zásah v Jemenu má být praktickým testem.

Z Adenu evakuovali několik desítek cizích diplomatů

Saúdskoarabské námořnictvo mezitím evakuovalo několik desítek zahraničních diplomatů z jihojemenského Adenu, kam se po útěku ze Saná uchýlila vláda prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího. Skupina diplomatů je nyní již v saúdskoarabské Džiddě, jejich národnost zveřejněna nebyla. Pákistán uvedl, že má v pohotovosti dva letouny pro případný nouzový přesun svých občanů z Jemenu. Ze Saná dnes odletělo zhruba 200 dalších diplomatů, mimo jiné zaměstnanců OSN.

Průliv mezi Rudým mořem a Adenským zálivem, který je strategickou námořní křižovatkou, od pátku kontrolují egyptské a saúdskoarabské válečné lodě. Cílem koalice vedené Saúdskou Arábií je udržet režim prezidenta Hádího. Povstalci i přes nálety ale zaznamenali výrazné úspěchy na jihu a na východě Jemenu, kde boje dále pokračují.

Koalice se náletů v Jemenu zatím vzdát nehodlá (zdroj: ČT24)

Prezident Hádí, který se nejdříve stáhl do Adenu a následně do Saúdské Arábie, se dnes zúčastnil úvodní části dvoudenního výročního summitu Ligy arabských států v egyptském Šarm aš-Šajchu. Zopakoval, že za chaosem v Jemenu stojí Teherán, který dodává povstalcům zbraně. Írán ale tato obvinění odmítá. Na vrcholné schůzce vystoupil s projevem i generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Podle něj je vyjednávání pod záštitou OSN jediný způsob, jak se vyhnout zdlouhavému konfliktu v Jemenu.

Liga arabských států chce vytvořit společné obranné síly proti terorismu

Představitelé LAS na úvod dvoudenního výročního summitu informovali o záměru vytvořit společné obranné síly, které by bojovaly proti „teroristickým skupinám“. Jako praktický test má v tomto úsilí sloužit právě vojenská operace, kterou muslimští spojenci uskutečňují proti šíitským povstalcům, prohlásil Hádí.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí koaliční zásah v Jemenu podpořil a vyzval k vytvoření společných obranných sil, které budou na hrozby vůči arabským zemím reagovat. Arabské země podle něj čelí bezprecedentnímu nebezpečí, které ohrožuje jejich stabilitu a identitu.

Ahmed Asiri, mluvčí mezinárodní koalice

„Operace budou trvat tak dlouho, dokud nedosáhneme našich cílů. To už jsme řekli první den.“

Mluvčí společné muslimské vojenské operace v pátek uvedl, že hlavním cílem je obrana vlády v jihojemenském Adenu. Operace prý bude pokračovat tak dlouho, jak bude třeba. To dnes v Egyptě zopakoval i saúdskoarabský král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd. Operace muslimských spojenců se zatím omezila na letecké údery. Šéf jemenské diplomacie Rijád Jasín ale dnes prohlásil, že v další fázi může být nutný i zásah arabských pozemních sil.

Zásahu v Jemenu se pod vedením Rijádu účastní Egypt, Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Súdán a Maroko. Pákistán žádost o poskytnutí vojáků zvažuje.

Většina 22 členských států LAS podle všeho projekt společných obranných sil podporuje. Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf ale sdělil, že jeho země má k vzniku této síly výhrady, protože mu nepředcházely přípravné studie.

Analytici citovaní agenturou AFP míní, že případné rozšíření šíitského vlivu v Jemenu by mohlo zásadním způsobem proměnit geopolitickou situaci v celém regionu. Hrozba Islámského státu, který ovládá části Iráku a Sýrie, tak tváří v tvář tomuto nebezpečí ustoupila do pozadí.

Vojenská letadla po celou noc na sobotu útočila na Saná, ovládanou šíitskými povstalci. Dalším terčem byla základna jižně od jemenské metropole, kde povstalci údajně vybudovali odpalovací zařízení střel namířených na Aden a sousední země. Podle nejmenovaného jemenského představitele díly střel přivezli do země íránští experti.

Úřady pod kontrolou povstalců uvedly, že během pátečních náletů zahynulo nejméně 24 civilistů a dalších zhruba deset dnes, což od začátku operace znamená více než pět desítek civilních obětí. Jemenská armáda naopak hlásí, že při bombardování bylo zabito asi 80 rebelů a vojáků věrných bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhu Sálihovi. Ten si v zemi nadále zachovává značný vliv.

Následky bojů v Jemenu
Zdroj: ČT24