Na požáry odpříště hip hopem, ne vodou

Washington – Už malé děti se učí, že na oheň platí nejvíc voda. Dva studenti z americké Virginie ale možná tohle pravidlo jednou provždy změní. Vynalezli totiž přístroj, který dokáže plameny uhasit zvukem.

Zatím bojují jen s plameny na pánvi, do budoucna mají ale mnohem větší ambice. „Oba letos dokončíme studium na fakultě elektrotechniky na George Mason University,“ říká Seth Robertson. Jejich závěrečným projektem se stala záchrana kuchyně pomocí zvuku.

Unikátní hasicí přístroj vypadá skoro jako ten běžný, jde ale o reproduktor. Zvukové vlny, které z něj vycházejí, dokážou vytlačit kyslík z okolního prostoru. A bez kyslíku není oheň.

Zabijákem plamenů je hip hop, respektive konstantní zvuk s nižšími frekvencemi na úrovni 30 až 60 Hertzů, což už zjistili vědci amerického ministerstva obrany. Studenti z George Mason University ale projekt dotáhli až k hasicímu přístroji, který by jednou rádi viděli v akci proti lesním požárům. Výhodou je citlivost vůči životnímu prostředí. Oheň zmizí bez použití chemikálií a hektolitrů vody.

Zvukový hasicí přístroj
Zdroj: ČT24

Další možné využití může zvukový hasicí přístroj nalézt ve vesmíru. „Kdyby se tu objevil oheň, prostor okamžitě zamoří kouř a my bychom byli v hrozné situaci,“ nastiňuje astronaut Chris Hadfield. Zvuk nepotřebuje gravitaci a na Mezinárodní vesmírné stanici tak poslouží lépe než jiné hasicí přístroje.

Budoucí inženýři síle zvuku věří a svůj vynález si chtějí nechat patentovat.

Horizont: Hip hop hasí plameny (zdroj: ČT24)