„Bijte fašistickou špínu,“ žehnal kněz Rusům mířícím bojovat na Donbas

Moskva - Ruská pravoslavná církev pozastavila výkon úřadu knězi Vladimiru Zajcevovi z uralského Jekatěrinburgu, který veřejně žehnal velké skupině bojovníků mířících na východ Ukrajiny. Povzbuzoval je přitom k boji proti vojákům ukrajinské armády, které nazval „fašistickou špínou“.

V ozbrojeném konfliktu s proruskými separatisty v oblasti Donbasu, který vypukl loni v dubnu, už přišlo o život více než 6000 lidí. Kyjev a Západ Rusko obviňují, že povstalcům poskytuje vojenskou pomoc, což ale Moskva rozhodně popírá a tvrdí, že Rusové, kteří tam bojují, jsou pouze dobrovolníci.

Zajcev byl natočen, jak vyprovází asi pět desítek bojovníků v maskovacích uniformách. Někteří měli na hlavách kukly a v rukou vlajky dvou povstaleckých oblastí, které se chtějí odtrhnout od Ukrajiny - Doněcké a Luhanské. „Bojujte proti fašistické špíně, bude-li to potřeba. A já myslím, že to bude nezbytné,“ říká Zajcev na záznamu s narážkou na ukrajinské vládní síly. „Nebojte se ničeho,“ dodává.

Oblastní církevní úřad v prohlášení uvedl, že Zajcev byl suspendován do Velikonoc, protože jeho jednání „je v rozporu s postojem ruské pravoslavné církve k tomu, co se děje na Ukrajině“. Výroky tohoto kněze by prý neměly být považovány za „souhlas s bratrovražednou válkou“. O tom, zda se Zajcev do kněžského úřadu vrátí, chce církev rozhodnout až po Velikonocích. Do té doby se má Zajcev kát v klášteře.

Na východě Ukrajiny byl během uplynulých 24 hodin zabit jeden civilista. Armáda z potyček s proruskými separatisty nehlásí žádné padlé, jen jednoho zraněného. Podle vládních zdrojů se odpoledne strhl u Šyrokyne nedaleko Mariupolu prudký boj.

Podle agentury AP proruští separatisté dnes předali vládní straně těla 22 vojáků zabitých během bojů o doněcké letiště. Pozůstatky převzala za přítomnosti pracovníků Mezinárodního výboru Červeného kříže humanitární organizace, která pátrá po vojácích zabitých během válečného konfliktu na východě Ukrajiny.

Ilustrační foto
Zdroj: Ivan Sekretarev/ČTK/AP