Skončíte v mlýnku na maso, varují americké letáky

Washington - Spojené státy neútočí na Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku jen bombami a raketami, ale vedou proti radikálům rovněž informační válku. Americká armáda na Blízkém východě shazuje desetitisíce letáků, které mají lidi odradit od toho, aby se přidali k islamistům. A některé letáky jsou skutečně děsivé, píše blog listu The Wall Street Journal (WSJ).

Pentagon ve čtvrtek zveřejnil jeden z odstrašujících letáků, který Američané používají v propagandistické válce. Znázorňuje kancelář radikálů, v níž jsou nabíráni nováčci - ti jsou vzápětí strkáni do mohutného mlýnku na maso. Uprostřed je muž s hlavou obludy, který se snaží nalákat zjevně ustrašeného mladíka. 

Jen během uplynulého týdne shodila americká armáda v syrském městě Rakka 60 tisíc letáků, oznámil mluvčí Pentagonu plukovník Steve Warren. 

Podle blogu WSJ je leták jen jedním z nástrojů v propagandistické válce proti IS, který sám má propracovanou mediální kampaň. Její součástí jsou kvalitní videa zachycující například vraždy zajatců nebo dezertérů, zpravodajství předčítané zajatým britským novinářem či hackerské útoky proti internetovým stránkám americké armády. 

Radikálové se snaží ke splnění svých cílů využít i velmi malé děti. Na posledním videu zastřelil desetiletý chlapec údajného izraelského špiona.  

Boj, který nelze vyhrát klasickými zbraněmi

Islamisté k propagandě hojně využívají internet, zejména sociální sítě. Americký ministr obrany Martin Dempsey řekl nedávno členům Kongresu, že úplného vítězství nad IS nebude dosaženo díky armádě, ale spíše skrze to, že se podaří zmařit pokusy IS šířit své ideály.  

Spojené státy stojí v čele arabské koalice, která útočí na pozice IS v Sýrii a v Iráku. Od léta už došlo na tisíce náletů. Americké úřady se v této souvislosti obávají možných útoků ze strany lidí, kteří se přidali k radikálům a chystají se vrátit do vlasti. Od minulého roku odjelo na Blízký východ bojovat více než 100 sympatizantů IS z USA. Desítky lidí byly zadrženy a obviněny z podpory IS přímo ve Spojených státech. 

Podle odhadů amerických tajných služeb se do bojů v Sýrii a Iráku v řadách IS zapojilo kolem 20 tisíc cizinců z 90 zemí světa. Asi 3400 z nich prý pochází ze západních zemí. Francouzský premiér nedávno varoval, že do konce roku by mohl počet Evropanů vystoupat na 10 tisíc.