Saúdská Arábie a spojenci bombardují pozice povstalců v Jemenu

Saná – Saúdská Arábie a její spojenci z regionu zahájili vojenskou operaci proti šíitským povstalcům v Jemenu. Při leteckých úderech zemřely podel agentur také civilisté. Káhira je ochotná poslat do země pozemní síly. Rijád ale prý pozemní ofenzivu bezprostředně neplánuje. Jednotkám loajálním jemenskému prezidentu Abdaru Rabbúovi Mansúrovi Hádímu se mezitím podařilo dobýt mezinárodní letiště v Adenu na jihu země. Sám Hadí podle saúdskoarabských médií dorazil do Rijádu.

Vzdušné bombardování probíhalo v noci v oblasti Saná, jedním z cílů byla raketová základna kontrolovaná povstalci. „Jen v tomhle domě zemřelo 12 lidí. Z trosek se nám podařilo dostat jen polovinu z nich,“ upozornil jeden ze svědků Mohamed. „Ráno tu nebyl žádný záchranný tým, těla obětí stále leží pod sutinami,“ podotkl další svědek Ahmed Nasr. K zajištění lékařské pomoci podle mezinárodních úmluv vyzval Mezinárodní červený kříž.

Podle televize Al-Arabíja chystají spojenci i pozemní operaci. Na jemenské území prý spojenci vstoupí po zemi ze Saúdské Arábie a po moři z Rudého a z Arabského moře. Zapojeny prý budou i jiné státy, napsala agentura AP.

Břetislav Tureček, analytik

„Saúdové dostali, řekněme, zvací dopis. Útočili by ale pravděpodobně i bez tohoto pozvání, protože to, co se děje v Jemenu, vnímají jako hrozbu pro své vlastní zájmy v regionu. Je v tom paradox. Saúdská Arábie a její spojenci argumentují zájmy legitimního vedení státu a vystupují na jeho podporu. Od roku 2011 přitom podporují rebely, kteří se v Sýrii snaží svrhnout tamní vedení – prezidenta Asada. Tato argumentace je na Blízkém východě spíš účelová než nějak principiální.“

Saúdská Arábie až do odvolání pozastavila civilní provoz na letištích na jihu země, kde sousedí s Jemenem. Rijád vyslal do akce 150 000 vojáků a 100 bojových letounů, uvedla televizní stanice Al-Arabíja. Účelem operace, za kterou stojí koalice deseti států, je podle saúdského velvyslance v USA „ochraňovat a hájit legitimní vládu“.

Jemen – oblast vlivu Húsiů
Zdroj: ČT24/BBC / American Entrprise Institute

Velvyslanec Saúdské Arábie v USA

„Povstalci dobyli hlavní město. Uvěznili tam legitimně zvoleného prezidenta v jeho vlastním domě. To samé provedli premiérovi a několika členům vlády. Převzali kontrolu nad vojenskými sklady i letištěm. To nemůžeme připustit, a proto jsme zformovali koalici desíti států, která postup rebelů zastaví.“

Saúdský velvyslanec v USA oznámil začátek operace v Jemenu
Zdroj: ČTK/AP/Carolyn Kaster

Kromě Saúdské Arábie se akce účastní ještě Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Súdán a Maroko. Egyptský ministr zahraničí uvedl, že jeho země poskytuje politickou a vojenskou podporu. Pákistán, jenž je strategickým spojencem Saúdské Arábie, nyní podle ministerstva zahraničí zvažuje žádost Rijádu o poskytnutí vojáků.

Saúdská Arábie akci před jejím zahájením konzultovala se Spojenými státy a věděl o ní i prezident Barack Obama. Mluvčí Bílého domu uvedl, že USA poskytují logistickou a zpravodajskou podporu. Přímo se však Washington do akce nezapojí.

  • Velvyslanec Saúdské Arábie: „Použití sílí je pro nás vždy krajní a poslední možnost. Situaci jsme se snažili řešit všemi možnými mírovými prostředky. Povstalci mezitím získávali další a další území. Teď mají v moci tolik zbraní, že vyjednávání už není možné. Oni ho ostatně od začátku stejně odmítali.“

Írán: Saúdská Arábie porušuje suverenitu Jemenu

Íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf operaci odsoudil s tím, že podle něj povede jen k dalšímu krveprolití. „Útoky pod vedením Saúdské Arábie by měly okamžitě přestat. Porušují suverenitu Jemenu. Uděláme vše pro to, abychom situaci v Jemenu dostali pod kontrolu,“ řekl Zaríf agentuře ISNA. Šíitský Írán podle některých západních i jemenských pozorovatelů poskytuje rebelům peníze a výcvik, a chce tak dostat Jemen pod svou kontrolu. Teherán to ale popírá. 

Damašek mluví o agresi, Brusel má obavy

Hluboké znepokojení nad „očividnou agresí“ v Jemenu vyjádřila Sýrie, jejíž vláda je spojencem Íránu. Za „nespravedlivou agresi“ údery v Jemenu označilo libanonské šíitské hnutí Hizballáh, které má podporu Teheránu. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová vyjádřila obavy z vyostření situace v regionu. Vojenská akce podle ní není řešením. Naopak Liga arabských států operaci podporuje. Mezinárodní měnový fond mezitím odložil na neurčito další revizi svého úvěrového programu pro Jemen.

Ruský prezident Vladimir Putin vybídl k „okamžitému zastavení vojenských aktivit“ v Jemenu. Šéf Kremlu to prohlásil během telefonátu s íránským prezidentem. Americký ministr zahraničí John Kerry naopak počínání koalice ocenil. Bílý dům uvedl, že USA poskytují Rijádu logistickou a zpravodajskou podporu, ale přímo se do akce nezapojí.

Prezident Hádí v úterý v souvislosti s vyostřující se situací v zemi požádal Radu bezpečnosti OSN o okamžitou vojenskou pomoc. Ve středu prezident uprchl z Adenu, kde přebýval od února, kdy rebelové ovládli hlavní město a krátce jej drželi v domácím vězení. Podle saúdskoarabských médií je nyní v Rijádu.

Demonstrace proti postupu šíitů v Jemenu
Zdroj: AA/TT/ČTK//SCANPIX SWEDEN

Húsíové slibují válku v celém regionu

Prezident dal v reakci na zahájení spojeneckého útoku najevo vděčnost, podle šéfa jeho kanceláře akce „navrátila (vládě věrným) lidem odhodlání“.

Húsíové v současnosti podle Rijádu kontrolují jemenské letectvo a balistické střely. Jeden z členů jejich vedení v reakci na zahájení úderů v televizi Al-Džazíra řekl, že jde o agresi vůči Jemenu a že rozpoutá v celém regionu velkou válku.

  • Tureček: „Jemenští rebelové bojují proti vládě a zároveň proti Al-Káidě a Islámskému státu. Když to řekneme zjednodušeně, tak USA a Saúdská Arábie stojí v tomto konfliktu na straně Al-Káidy. Húsiové pro nás nejsou žádným nebezpečím. Mají proti-imperialistickou, protizápadní rétoriku. Říkají, že jemenský režim je loutka Západu – do určité míry mají pravdu. Jemen spolupracuje s Američany v boji proti teroru, ačkoli jsou často zabíjeny i desítky civilistů. Ale jejich zájem je omezený. Působí tu ale odnož Al-Káidy, která útočí i na Západě a je považována za nejnebezpečnější v celém muslimském světě.“

Panují obavy, že Saúdská Arábie by mohla být zatažena do jemenského konfliktu, který se v současnosti prudce zhoršuje, neboť kromě postupujících rebelů bojují proti zbytkům vojska věrného Hádímu jednotky loajální bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Saúdská Arábie sdílí s Jemenem hranici dlouhou 1800 kilometrů, která není dostatečně střežena.