Za zneužívání dětí si polský kněz odsedí sedm let - a bude platit

Varšava – Sedm let za mřížemi a odškodné obětem v celkové výši 155 000 zlotých (asi milion korun). Tak zní verdikt nad polským knězem Wojciechem Gilem, obviněným ze zneužití osmi dětí v Dominikánské republice a v Polsku. Soud mu navíc zakázal se k obětem přibližovat a pracovat po dobu 15 let s mládeží. Letos byl propuštěn ze stavu duchovenstva, hrozilo mu až patnáctileté vězení.

Proces ve středopolském Wolominu se konal za zavřenými dveřmi. Gil se podle svého advokáta Michala Szreniawy k přečinům, z nichž byl obžalovaný, nepřiznal. Souzen byl kvůli pohlavnímu styku s dětmi, jejich obtěžování, kvůli držení dětské pornografie a za držení zbraně a munice bez povolení. Jeho psychický stav a okolnosti, za nichž se soud konal, ho však donutily k tomu, aby se dobrovolně nechal potrestat sedmiletým vězením, řekl advokát. Za mřížemi stráví šest let, rok už byl ve vazbě.

Sedmatřicetiletý Gil byl obžalován, že v letech 2009 až 2013 sexuálně zneužil šest chlapců v jedné venkovské farnosti v Dominikánské republice, kde působil. Ještě předtím v letech 2000 a 2001 se podle prokuratury dopustil stejného trestného jednání vůči dvěma obětem v Polsku. Dominikánská republika žádala o vydání provinilce k trestnímu stíhání, proces se ale konal v Polsku, protože tyto země nemají mezi sebou uzavřenou extradiční dohodu.

Papež František vyhlásil nulovou toleranci vůči komukoliv v katolické církvi, kdo zneužívá děti. Vatikánské úřady loni zatkly Poláka Józefa Wesolowského, bývalého papežského nuncia v Dominikánské republice, kde byl obviněn z pohlavního zneužívání dětí. Také jeho propustila katolická církev ze stavu duchovenstva.