Většina Brazilců si přeje odvolání prezidentky

Brasília - Většina Brazilců si přeje ústavní obžalobu a odvolání prezidentky Dilmy Rousseffové, jejíž popularita se v souvislosti s korupčním skandálem ve státní ropné společnosti Petrobras i s ekonomickými problémy země propadla na historické minimum. Ukázal to aktuální průzkum, podle něhož klesla za půl roku obliba prezidentky z 55 na necelých 19 procent.

Rousseffová v polovině března čelila milionové demonstraci, během níž lidé volali po ústavní obžalobě, která by vedla k jejímu odvolání. Průzkum agentury CNT/MDA nyní ukázal, že pro takzvaný impeachment je téměř 60 procent Brazilců. Ještě o pět procent lidí více ohodnotilo v anketě negativně její současnou vládu, kterou Brazilci viní z neschopnosti vrátit zemi hospodářský růst a vyřešit sociální problémy. Důvěru kabinetu dalo jen deset procent respondentů. Před říjnovými volbami, kdy končilo první volební období Rousseffové, přitom vládu hodnotilo pozitivně 41 procent lidí.

Obliba samotné prezidentky za stejné období klesla – její vůdcovskou roli nyní hodnotí negativně takřka 78 procent Brazilců, zatímco v říjnu to bylo 40 procent.

Popularitu Rousseffové sráží vedle ekonomiky především největší korupční aféra v dějinách země, kvůli níž jsou obviněny desítky lidí včetně předních manažerů firmy Petrobras. Peníze od firmy údajně putovaly na účty prezidentčiny Dělnické strany, přímá spojitost Rousseffové s korupčním schématem však prokázána nebyla. Šéf nejsilnější opoziční strany dnes v rozhovoru s agenturou Reuters řekl, že jeho formace o odvolání Rousseffové usilovat nebude, neboť by to pouhé tři měsíce po zahájení jejího druhého období mohlo vážně poškodit zemi.

Brazílie již v novodobé historii impeachment prezidenta zažila: v roce 1992 byl odvolán Fernando Collor de Mello kvůli úplatkářské aféře.