Mogheriniová míří na Kubu - jako první vysoký politik osmadvacítky

Brusel/Havana - Nové vztahy s komunistickou Kubou chce po Spojených státech navázat i Evropská unie. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová zahajuje dvoudenní návštěvu ostrovního státu jako vůbec první vysoce postavený představitel osmadvacítky. Rozhovory se zaměří na usnadnění dovozu kubánských výrobků, spolu s ekonomickými tématy je ale stále na stole i otázka lidských práv, kvůli jejichž porušování čelí Kuba kritice.

Vztahy mezi Kubou a západními zeměmi zamrzly po nástupu kubánských komunistů vedených Fidelem Castrem k moci v roce 1959. Castro v roce 2006 předběžně předal moc svému mladšímu bratrovi Raúlovi, definitivně pak v roce 2008, údajně ze zdravotních důvodů.

Loni v prosinci se začaly vztahy mezi USA a Kubou pozvolna oteplovat. Obě země po 15 letech mezi sebou obnovily přímé telefonické spojení, USA už také výrazně uvolnily omezení na dovoz řady výrobků a služeb z Kuby a mezi New Yorkem a Havanou začíná fungovat přímé letecké spojení. Cílem sbližovacího procesu má být nastolení normálních diplomatických vztahů. Americký prezident Barack Obama už vyzval Kongres, aby začal uvažovat o zrušení letitého obchodního embarga uvaleného na Kubu, řada republikánů je však proti a nejprve trvá na zásadních změnách v ostrovním státu směrem k demokracii.

Počátkem března bylo oznámeno, že Kubu 11. května oficiálně navštíví Francois Hollande jako vůbec první francouzský prezident v dějinách.

Politolog Karel Kouba v rozhovoru pro ČT poznamenal, že navzdory drobným zavedeným reformám Kuba zůstává centrálně řízenou ekonomikou a s masivní privatizací či liberalizací zatím nelze počítat. Připomněl také, že Kuba není ve středu zájmu české diplomacie.