Šíitští povstalci ovládli třetí největší město v Jemenu

Saná – Šíitští povstalci společně se stoupenci bývalého prezidenta Alího Abdalláha Sáliha obsadili třetí největší město Jemenu Táizz. Ovládají i místní vojenské letiště. Táizz leží na hlavním silničním tahu mezi jemenskou metropolí Saná a druhým největším městem Adenem.

V sobotu povstalci, zvaní Húsíové, vyzvali k mobilizaci proti jednotkám věrným současnému proamerickému prezidentovi Abdaru Rabbúovi Mansúrovu Hádímu. Hádí obvinil povstalecké milice, které podporuje Írán, že proti němu podnikají převrat a vyzval OSN k „rychlé intervenci“. Situací v Jemen se dnes bude zabývat Rada bezpečnosti OSN.

Nad adenskou rezidencí prezidenta Hádího dnes létalo neidentifikované letadlo, které odehnala střelba z protiletadlových zbraní. Šlo o třetí takový incident během několika posledních dnů. Podle guvernéra provincie Aden za těmito lety stojí Húsíové, ti na toto obvinění ale ještě nijak nereagovali.

Húsíové jsou spojení s exprezidentem Sálihem, který v roce 2011 po masových protestech odstoupil z funkce. V jemenských ozbrojených složkách si přesto nadále udržuje vliv. V Jemenu se loni rozhořela občanská válka. Šíitští povstalci obsadili Saná a fakticky odstavili od vlády prezidenta Hádího. Od té doby postoupili od oblastí, v nichž žijí sunnitští muslimové, a dostali se tak do střetu s místními kmeny a teroristickou organizací Al-Káida. Diplomaté varují, že během současného konfliktu hrozí, že se do něho zapojí Saúdská Arábie a Írán, její hlavní rival v regionu.