Vztahy Ruska a KLDR. Letošek jako rok přátelství a znovunalezené lásky?

Pchjongjang/Moskva - O účasti českého prezidenta na moskevské vojenské přehlídce u příležitosti 70 let od konce druhé světové války se v domácích kruzích hodně diskutuje. Pro světová média však bude mezi státníky na slavnostní tribuně na Rudém náměstí mnohem lákavějším soustem první muž KLDR Kim Čong-un. V podání severokorejského vůdce se bude totiž jednat o jeho vůbec první zahraniční cestu od okamžiku převzetí vlády v prosinci 2011, kdy zemřel jeho otec Kim Čong-il.

Pro Moskvu a Pchjongjang je zmiňovaná návštěva šancí oživit dávné spojenectví a přátelství. Obě země ostatně vyhlásily letošek rokem vzájemného přátelství. Pohled do histori ukazuje, že je v tomto směru na co navazovat. Zakladatel totalitní Koreje a děd nynějšího diktátora, Kim Ir-sen, přijel v roce 1949 požádat Stalina o souhlas s útokem na jih Korejského poloostrova. A rok nato jej také získal. A korejská válka byla realitou.

To, co Rusko a Severní Koreu po letech znovu připoutává k sobě, je odmítavý postoj k Západu. Kreml loni smazal deset z jedenácti miliard dolarů severokorejského dluhu ze sovětských časů. Koncem listopadu Rusko rovněž hlasovalo proti rezoluci OSN, jejímž cílem bylo postavit severokorejský režim před mezinárodní soud za zločiny proti lidskosti. Moskva tehdy označila rezoluci za kontraproduktivní.

Ve spojenectví Ruska a KLDR je na co navazovat (zdroj: ČT24)

Moskva ví, co dělá. Chce na utužení spojenectví profitovat ekonomicky a stát se po Číně a Jižní Koreji třetím největším obchodním partnerem Kimova režimu. „Sovětský svaz byl ochoten investovat, chcete-li vyhazovat peníze, aby si v zahraničí koupil vliv, podporu a prestiž. Rusko se na své zahraniční politice snaží vydělávat, ne jen utrácet,“ podotýká Andej Lankov z jihokorejské Kookmin University.

Obavy vyvolává sílící vojenská spolupráce obou zemí. Pchjongjang a Moskva nedávno oznámily, že v letošním roce uskuteční sérii společných cvičení pěchoty, námořnictva a letectva.

Hlavním partnerem KLDR nadále zůstává Čína. Ta však v podpoře diktátora Kim Čong-una v posledních letech polevila. Pekingu vadí, že nejmladší z Kimů nechal popravit svého strýce Čang Song-tcheka, se kterým si čínské vedení rozumělo. A že Pchjongjang trvá na jaderném programu, který ale zřejmě odmítá i Rusko. „Tento nový vztah neznamená, že Rusko přehodnocuje svůj názor na severokorejský jaderný program,“ potvrzuje jihokorejský ministr zahraničí Jong Pjong-se.

Když do Ruska přijel Kim Čong-il, otec současného diktátora a syn zakladatele totalitního státu, Kreml mu daroval závodního koně. A nabídl mu přípitek. To ruský prezident Vladimir Putin pozval nejmladšího z Kimů v rámci námluv na oslavy konce druhé světové války a údajně se podle zatím nepotvrzených zpráv sám ještě letos chystá do Pchjongjangu, aby zde byl přítomen srpnovým oslavám 70. výročí osvobození severní části Korejského poloostrova sovětskými vojsky.