Pegida v Německu opět na vzestupu

Drážďany - Německá Pegida znovu sílí. Protiislámské hnutí se před měsícem rozhádalo, rozštěpilo a hrozil mu zánik. Teď stoupenců opět přibývá. V týdnu jich v Drážďanech demonstrovalo přes šest tisíc. Na dialog s předáky přistoupila už i spolková vláda.

Německá Pegida opět sílí (zdroj: ČT24)

V únoru v Drážďanech bouřilo proti údajnému válcování Evropy islámem přes 20 tisíc lidí. Pak se ale Pegida začala štěpit. Proti jejímu vůdci, Lutzi Bachmannovi, se postavila jeho dosavadní pravá ruka Kathrin Oertelová kvůli jeho fotkám. Bachmann na nich pózoval jako Hitler. Oertelové se nelíbily také nadávky na přistěhovalce.  

Novináři poté Pegidě věštili zánik. To se ale pletli. Demonstrantů sice oproti začátku roku ubylo, atmosféra ale zůstává bojovná. V posledních týdnech navíc účastníků pravidelných protestů opět rychle přibývá.  

Štábu ČT několik protestujících vyhrožovalo. Jeden z organizátorů kritizoval prohlášení kancléřky Angely Merkelové, že islám patří k Německu. „Jestli si to opravdu myslí, měli by jí odebrat německé občanství. Buď je Němka, nebo patří k islámu,“ konstatoval příznivec hnutí Sebastian. 

S Pegidou muslíme mluvit, myslí si jeden z muslimů žijících v Drážďanech

Podle muslima Sadiqa Andžuna je možné obojí. V Drážďanech ve skutečnosti žije jen hrska muslimů. Andžun říká, že svaté písmo je pro něj i německá ústava. Speciality z rodného Pákistánu prodává pár minut od místa demonstrací Pegidy, které považuje za legitimní. 

„Je potřeba s Pegidou mluvit. To je v demokratické společnosti úplně normální,“ podotkl muslim. A dveře k dialogu se Pegidě otevírají i Berlíně. Vláda hnutí dříve ostře napadala, teď vedení dostalo pozvání na rozhovory přímo do Spolkového sněmu.