Aféra „soukromé e-maily“: Jeb Bush prý řešil rozmístění vojáků

Washington – Kauz, kdy vysoce postavení američtí politici využívali soukromý e-mail k šíření důležitých informací, přibývá. Po Hillary Clintonové tak možná činil i pravděpodobný kandidát na prezidenta Jeb Bush. V době, kdy byl guvernérem Floridy, měl podle demokratů po soukromém e-mailu projednávat rozmístění vojáků, ochrany jaderných elektráren a dalších podobných témat. Píše o tom list The Washington Post. Bush ale odmítá, že by se choval jako Clintonová.

Podle Bushových poradců ale e-maily neobsahovaly žádné citlivé nebo tajné informace. Mnoho faktů zmíněných v těchto e-mailech prý bylo zveřejněno v tiskových zprávách. Bezpečnostní experti ale upozorňují, že soukromé e-mailové adresy jsou snazší kořistí hackerů.  

  • Bush už zveřejnil desítky tisíc e-mailů z doby, kdy působil jako guvernér. Zbytek e-mailových zpráv je podle jeho poradců dostupných na vyžádání u státu Florida. Republikánský politik nepublikoval e-maily, které měly osobní obsah, napsala agentura Reuters. 

Zpráva O Bushově počínání se objevila krátce poté, co byla za využívání soukromé adresy elektronické pošty kritizována někdejší americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová, která je vnímána jako pravděpodobná prezidentská kandidátka za demokraty.   

Jeb Bush
Zdroj: ČT24/ČTK/ABACA/Olivier Douliery

Clintonová šéfovala americké diplomacii v letech 2009 až 2013. Po celou dobu navzdory pravidlům, která stanoví federální zákon, používala jen soukromý e-mail. Upozornil na to počátkem března deník The New York Times. Podle právních expertů je použití soukromého e-mailu na pozici ministra možné pouze v nouzových případech.  

Předvolební kampaň už začala

Demokraté se teď snaží odvést pozornost od e-mailové aféry Clintonové poukazem na to, že Jeb Bush praktikoval ve funkci floridského guvernéra v letech 1999 až 2007 totéž. Sama Clintonová se obhajovala mimo jiné tím, že se stejně chovali i jiní politici. Prvním, kdo odděleně používá soukromou a služební schránku, je prý až současný ministr John Kerry.  

Hillary Clintonová
Zdroj: ČT24/ČTK/AP/Richard Drew

Předpokládaná favoritka demokratických prezidentských primárek proti sobě obrátila i část vlastní strany, která požaduje důkladné prošetření jejích komunikačních praktik nebo alespoň ujištění, že problém s e-maily neohrozí její kandidaturu. Tu se chystala podle agentury AP oznámit až v průběhu jara.