14 mrtvých po útocích na kostely v Pákistánu

Láhaur (Pákistán) - Dva katolické kostely v křesťanské čtvrti východopákistánského města Láhaur se staly terčem bombového útoku. Výbuchy zabily nejméně 14 lidí, dalších 78 bylo zraněno. K činu se už přihlásila pákistánská odnož Talibanu. Podle svědků zabránil rychlý zásah bezpečnostních strážců mnohem vyššímu počtu obětí. Křesťanská komunita je v Pákistánu často a dlouhodobě terčem islámských ozbrojenců.

Nálože vybuchly několik minut po sobě ve většinově křesťanském předměstí Láhauru. Terčem byly podle policie dva kostely, katolický a protestantský, které stojí blízko sebe. Útoky se odehrály v době nedělních bohoslužeb.

  • Amír Masih, svědek pumového útoku„Seděl jsem před obchodem blízko kostela, když se ozval výbuch. Rozběhl jsem se na místo a viděl jsem bezpečnostního strážce zápasícího s mužem, který se snažil dostat do kostela. Když se mu to nepodařilo, odpálil se… Viděl jsem kusy jeho těla letět vzduchem.“

Podle Masiha byl zabit i strážce. Není ale jasné, zda také první výbuch způsobil sebevražedný atentátník. Rozlícení obyvatelé po explozích lynčovali dva muže, které podezřívali ze zapojení do útoků, uvedla policie. Novinář Riáz Ahmad uvedl, že viděl dvě spálená těla pohozená na křižovatce. Po druhém útoku na protestanský kostel policie okamžitě zatkla dvě osoby Jeden je Afghánec. 

Velkou bolest nad útoky v Láhauru vyjádřil během tradiční nedělní mše na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu papež František, když spontánně odsoudil „pronásledování“ křesťanů. „Jsou to křesťanské kostely. Křesťané jsou pronásledováni, naši bratři prolévají krev prostě jen proto, že jsou křesťané,“ řekl papež po modlitbě Anděl Páně. Davům shromážděných věřících papež řekl, že se modlí za mír v Pákistánu a za to, aby „pronásledování křesťanů skončilo stejně jako snahy světa tento fakt skrývat“. 

Láhaur, který je správním střediskem nejbohatší a nejlidnatější pákistánské provincie Paňdžáb, je obecně považován za pokojný oproti mnoha jiným oblastem v Pákistánu. I zde se ale začal projevovat růst násilí poté, co vláda loni neuspěla se snahou o mírová jednání s Talibanem.

Bombový útok v pákistánských kostelech (zdroj: ČT24)