Zpackaný zátah? Policie v Brémách islamistické teroristy nenašla

Brémy - Němečtí kriminalisté hledají islamistické komando z Francie, které se chystalo zaútočit na několik cílů v Brémách. Atentáty se sice podařilo odvrátit, avšak na policii se snesla kritika - nejen kvůli zbrklému zásahu, ale i proto, že v rámci pátrání na několik hodin za dramatických okolností zadržela nevinnou šestičlennou rodinu.

Německá policie dostala 27. února varování, že na brémském letišti přistála z Francie čtveřice Severoafričanů s úmyslem zabíjet. Jedním z cílů měla být místní synagoga a dóm, zaútočit prý atentátníci chtěli i na frekventované autobusové nádraží - s podporou ozbrojenců z místní islamistické scény. Jeden z brémských islamistů si prý nedávno na černém trhu obstaral 60 samopalů UZI. Policie měla podezření, že chtějí zbraně rozdat lidem napojeným na jedno z místních muslimských kulturních center.

Policie varovala veřejnost, znásobila hlídky i kontroly v centru města. Několik hodin poté policejní beranidlo vyrazilo dveře mešity, která byla známá kontakty s extremisty. Sklad zbraní ale detektivové hledali marně – stejně jako potenciální útočníky. Podle kritiků je mohla policie předčasným veřejným poplachem varovat. Už 30 lidí z města odjelo posílit řady Islámského státu.

Novinář a odborník na extremismus Jochen Grabler nevylučuje, že zbrklá reakce policie byla taktickým záměrem – muži zákona možná chtěli ukázat masivní nasazení při ochraně vybraných budov a sledovat, jak se budou chovat možní útočníci.

Němečtí kriminalisté teroristy z Francie nenašli (zdroj: ČT24)

Po jedné z největších policejní akci v historii nejmenší spolkové země se mluví o nutnosti změnit systém reakce na teroristické hrozby v Německu. A policie má na krku ještě jeden přehmat. Musela propustit rodinu přistěhovalců, kterou předtím zatkla s namířenými zbraněmi. Z islamismu ji podezřívala zbytečně - byli to totiž křesťané. Důvodem zadržení byl omyl při vyhodnocení francouzské registrační značky jejich auta, které si vypůjčili od jednoho příbuzného ve Francii.

Předpokládané cíle atentátníků v Brémách: