Francie zatrhla Belgii mince s upomínkou bitvy u Waterloo

Paříž - Belgie pod tlakem Francie upustila od ražení nové mince v hodnotě dvou eur, která měla připomínat 200. výročí rozdrcení Napoleonovy armády u Waterloo. Podle Paříže by mohlo být vydání takové mince pro některé Evropany „negativním symbolem“.

Zastavení projektu způsobí Belgii ztrátu 1,5 milionu eur (41 milionů Kč), protože z plánovaných 270 000 nových mincí se slavným lvem nad místem historické francouzské porážky jich již zhotovila 180 000.

Belgické ministerstvo financí se bude snažit vyrovnat ztrátu vydáním čistě pamětní mince, která se bude prodávat za 2,5 eura a kterou nebudou muset schvalovat členové eurozóny.

„V eurozóně se předešlo nové bitvě u Waterloo,“ napsal deník Le Monde. Belgická vláda se sice rozhodla nevyhrocovat situaci, ale její ministr financí, vlámský nacionalista Johan Van Overtveldt to nese těžce. Představitelka belgických odborů státní správy Manuela Wintermansová zdůraznila, že jí to připadá nepochopitelné.

„Francie vyhrála bitvu u Waterloo o minci,“ uvedla stanice BBC. Britští diplomaté se prý dobře baví tím, že i 200 let od Napoleonovy drtivé porážky vyvolal belgický záměr v Paříži takový povyk.

Francouzského císaře, který snil o sjednocení Evropy, 18. června 1815 porazila koalice evropských panovníků. U Waterloo bojovalo 200 000 vojáků, jen na straně Napoleona jich bylo zabito a zraněno 25 000. Čtyři dny po bitvě Napoleon abdikoval. Slavný vojevůdce zemřel v květnu 1821 na ostrově Svaté Heleny, kde byl internován.