Zeman zatím jediným lídrem EU, který jede na přehlídku do Moskvy

Brusel - Český prezident Miloš Zeman je jedinou hlavou státu v Evropské unii, která zatím potvrdila účast na vojenské přehlídce v Moskvě. EUObserver v této souvislosti Zemana označil za stoupence ruského prezidenta Vladimira Putina, Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček ale na Twitteru sdělil, že prezident by neúčast považoval za urážku Rusů zemřelých při osvobozování Československa. Přehlídka u příležitosti 70. výročí konce druhé světové války v Evropě se koná 9. května.

„Neúčast na oslavě 9. května v Moskvě by pan prezident považoval za urážku 150 000 ruských vojáků, kteří položili životy při osvobozování ČSR,“ oznámil Ovčáček.

Mluvčí německé kancléřky potvrdil zprávy tisku, že Angela Merkelová kvůli zásahům Ruska na Ukrajině na oslavy 9. května do Moskvy nepojede. K podobnému bojkotu se už dříve rozhodly další země EU, například Polsko, Estonsko, Lotyšsko a Litva. Francouzský prezident Francois Hollande také řekl, že do ruské metropole nepřijede, ale s vysvětlením, že potřebuje nutně navštívit Karibik. Velká Británie v souvislosti s ukrajinskou krizí nepočítá s tím, že by premiér David Cameron byl 9. května v Moskvě, britská vláda ale zvažuje vyslání jiného vysokého představitele.

Pozvání do Moskvy nepřijal ani americký prezident Barack Obama. Slovensko, Maďarsko a Řecko jsou také na seznamu pozvaných a zatím se oficiálně nevyjádřily. „Skutečnost, že německá šéfka řekla ne, a to bez ohledu na historické břímě viny Německa, usnadňuje ostatním říci také ne,“ soudí EUObserver. Naopak účast na oslavách dnes podle agentury TASS přislíbil abchazský prezident Raul Chadžinba. Abcházie je jednou ze separatistických gruzínských republik, které vyhlásily nezávislost na Tbilisi a které se přimknuly k Rusku.

Rusko tradičně slaví konec druhé světové války 9. května vojenskou přehlídkou na Rudém náměstí v Moskvě. V roce 2005 se přehlídky jako první německý kancléř zúčastnil Gerhard Schröder a jeho účast byla vnímána jako gesto smíření mezi oběma zeměmi. Merkelová se přehlídky zúčastnila před pěti lety. Nyní se podle německých komentářů obává, že by její účast na přehlídce poškodila německé vztahy s Ukrajinou.

Vydáno pod