Rodinu jsem vzal s sebou na Měsíc. Jsme tam dodnes, říká člen Apolla 16

Praha – Byl desátým a také nejmladším člověkem, který se prošel po měsíčním povrchu. Jako letecký inženýr a astronaut byl u krizových momentů i úspěšných misí. Na Měsíc přiletěl Charles Duke jednou, do Česka už podruhé – aby se zúčastnil zahájení výstavy Brána do vesmíru na pražském Výstavišti.

Astronaut Duke: Projektu raketoplánů jsme se zbavili příliš brzy (zdroj: ČT24)

Charles Duke byl účastníkem tříčlenné mise Apolla 16 na jaře 1972. Spolu s Johnem Youngem a Thomasem Mattinglym strávil na Měsíci tři dny jako pilot lunárního modulu. Věnovali se zejména geologickým výzkumům. „Přivezli jsme s sebou 98 kilogramů hornin z měsíce. Ale nic z toho jsme si nemohli nechat. Museli jsme všechno předat úřadu NASA, ale mám nějaké suvenýry z raketoplánu,“ přiznává Duke.

Narodil se 3. října 1935 v Charlotte v Severní Karolíně a začal svou kariéru jako letec. V dubnu 1966 byl přijat do programu astronautů v NASA. K jeho zásluhám patří i pomoc posádce poškozeného Apolla 13 v roce 1970. V době letu Apolla 16 mu bylo 36 let.

Posádka Apolla 16
Zdroj: ČT24/ČTK

„Měl jsem dva malé kluky a říkal jsem jim: 'Chtěli byste letět s tatínkem na Měsíc?' Řekli, že ano. Tak jsem je vyfotil, na zadní stranu napsal, že tohle je rodina Charlese Duka, člověka ze Země, který letěl na Měsíc, a tu fotografii jsem tam nechal…“

Do České republiky Duke přijel už v roce 2005, kdy se v Praze a Brně zúčastnil několika přednášek. Už tehdy například vyzdvihl přínos soukromých společností pro výzkum vesmíru, především kvůli zefektivnění nákladů.

Přesto se podle něj Spojené státy stáhly z projektu raketoplánů zbytečně rychle. S lety na Měsíc Spojené státy započaly v létě roku 1969, kdy na něm přistálo Apollo 11. V následujících letech ho následovaly další výpravy, poslední byla Apollo 17 v prosinci 1972. Další cesty byly hlavně z finančních důvodů zrušeny.